Рекордно ялов „Левски“

На двайсет километра от Бургас

сияеше едно градче пред нас.

Едно градче със себе си заето,

Поморие се казваше градчето.”

Преди 40 г. хитът на Стефка Берова и Йордан Марчинков звучеше навред. В четвъртък отборът на „Поморие“ остана на едни дузпа от славата също да звучи навред. И да е вторият от „Б“ група в историята, отстранил „Левски“ за купата.

През 1978-а „сините“ отпаднаха от „Чепинец“ - 2:4 с дузпи след 1:1. Пак на неутрален терен - в Карлово. Сега топчето на рулетката в Бургас спря на бяло (цвета на гранда) - отново 4:2. Само че преди 37 г. „Левски“ имаше голям отбор, но измъчен от контузии, и в Карлово разполагаше с двама полеви играчи за смени. Сега има просто ялов отбор. Видя се и при 0:0 на стадион „Лазур“, където аха да се повтори майската драма с „Черно море“ за купата (1:2 с продължения). Преди 4 месеца на същата арена съперникът пак игра в намален състав след червен картон, а сега отстранените се оказаха дори двама. Тогава „сините“ поне вкараха. Сега - 120 минути „синьо“ нищо. И не е случайно.

В 10 мача за сезона „Левски“ вкара 9 гола. Головете - по-малко от мачовете! Броено от онази 1978-а никога отборът не е отбелязвал толкова малко за 9 кръга в „А“ група. Три пъти се е стигало до 11 гола. Дори в страданията при Радко Достанич и Славиша Йоканович неотдавна, дори като „Витоша“ или в немотията към края на 90-те години „Левски“ не е бил толкова малко... „Левски“.

„Сините“ започнаха сезона с 4 двубоя без нападател и по неволя крилото Денис Махмудов игра на върха на атаката. Тогава тимът отбеляза 4 пъти, и то в тежка серия - с „Ботев“, „Лудогорец“ и „Черно море“ навън, „Литекс“ у дома. В следващите 6 двубоя дойдоха 5 гола.

Тримата нападатели Умар Диаби, Атанас Курдов и Линел Китамбала имат общо 582 минути на терена. Активът? Общо един гол. Преди доста години Наско Сираков отсече: „И едно магаре да вържеш за централен нападател на „Левски”, ще вкара поне 15 гола на сезон.” Само че тогава „Левски” беше „Левски”.

Всичките двайсетина удара срещу „Поморие” (дори гредата на Радослав Цонев в 120-ата мин) се оказаха напълно в обсега и до една ръка разстояние за вратаря Янко Георгиев, превърнат от „сините” в герой.

„Левски” уж се вдигна като резултати напоследък. За 7 мача - 4 победи, 2 равенства (в Бургас се брои реми статистически) и 1 загуба. Допуснат бе само 1 гол, резултат на подхлъзване на Веселин Минев при 0:1 с „Локо“ (Пд). Грешка, но не спортно-техническа, а случайна. Чудесна отбрана, рядко виждана, аплодисменти! Обаче в тези 7 мача отборът заби едва 6 гола. Пределно скромна цифра - и за такива резултати, и за традициите на „Левски”, доколкото те още дишат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ