Лихвите рекордно ниски

Лихвите по депозитите продължават да се понижават и вече достигат рекордно ниски стойности, показват последните данни на БНБ. През август доходността по новите срочни влогове за граждани в евро е била средно 1,20%, а в левове - 1,47%. Тези нива са почти наполовина по-ниски в сравнение със същия месец на 2014 г. Тогава средната лихва по новите депозити в евро е била 2,50%, а в левове - 2,72%. Доходността по новите срочни влогове за фирмите е още по-ниска. По влоговете в евро през август тя е била близо 0,78%, а по тези в националната валута - 0,69 на сто.

Лихвите по кредитите също продължават да се понижават, отчитат от централната ни банка. Средната лихва по новите жилищни кредити в евро е била 5,71% през август. Това е с 0,13 процентни пункта по-малко спрямо предходния месец. За сравнение през август 2014 г. лихвата по тези заеми е била 7,08%. Според данните средната лихва по новите жилищни кредити в левове е била 5,61% през миналия месец спрямо 6,60 на сто година по-рано.

Условията по някои потребителски кредити също се подобряват. Средната лихва по новите потребителски кредити в евро продължава да пада както на годишна, така и на месечна база. Така през август тя вече достига 7,07%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес