Тръмп се чудил дали да наначи новия си съветник по национална сигурност заради мустака му

Митрополит Антоний: Договорът за наем с Върбакови е неизгоден

И Хърватия избира между Ф-16 и „Грипен“

Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с “Инерком”

Тръмп ограничи постъпването на транссексуални в армията

Местим часовниците с час напред тази нощ

Усмивки от старите ленти Преди половин век автомобилните премиери също са зрелищни

Китай предупреди САЩ, че може да защити националните си интереси при търговска война

Служител на германско летище спря пиян пилот да се качи в самолета

Бомбаджия джихадист влиза в затвора за 34 години, за да учи Корана 18-годишният иракчанин заложил взрив в лондонското метро

Британският „Таймс“ твърди: И България гони руски дипломати

Знакови сгради потъват в тъмнина в Часът на Земяна

120 снегорина чистиха в София тази нощ

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас

Разследващ екип влезе в офисите на “Кембридж Аналитика” в Лондон

Синдиците на КТБ търсят 6 млрд. лв. от длъжници

Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев са предприели правни действия срещу длъжници на банката с общ материален интерес за близо 6,4 млрд. лв. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов.

Тези средства са вземания на банката по линия на вече отпуснати заеми и представляват огромната част от кредитния й портфейл. Към края на септември 2014 г. всички кредити на КТБ са били в размер на 6,66 млрд. лв. Това обаче не означава, че всички кредити ще бъдат върнати в масата на несъстоятелност на фалиралия трезор. В интервю пред „Труд“ Горанов наскоро обясни, че обикновено в такива ситуации се възстановяват около 30-40% от активите на банката.

От отговора на финансовия министър става ясно, че в съда са атакувани 156 прихващания, които увреждат имуществото на КТБ на стойност 185,8 млн. лв. Съдебните производства обаче все още са в начален етап. През следващия месец ще бъдат подадени още 5 иска за оспорване на такива сделки за близо 70 млн. лв.

Срещу длъжници на банката са били стартирани и редица производства по несъстоятелност за над 2,89 млрд. лв. Били са започнати и заповедни производства срещу длъжници за още 1,47 млрд. лв. Отделно от това по Закона за особените залози са били иззети обезпечения за 200,3 млн. лв. Заведени са искове срещу бивши администратори на банката за над 18 млн. лв. и т.н.

Синдиците оспорват в съда и предприети действия по заличаване на обезпечения по кредити, които са били погасени чрез прихващане. Така също се уврежда имуществото на банката и затова синдиците са започнали съдебни производства. От отговора на Горанов става ясно, че обезпеченията са били заличавани, преди да бъдат назначени временни синдици в банката.

Финансовият министър съобщи още, че до края на септември международната разследваща фирма „Аликс Партнърс“ трябва да представи доклад за работата си в КТБ. Договорът с фирмата беше сключен през юни, а целта беше да се проследят финансовите потоци от фалиралата банка. Горанов се ангажира да потърси вариант, чрез който Народното събрание да бъде запознато с доклада. Мартин Димитров от Реформаторския блок призова документът да бъде изпратен в прокуратурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.