25 млрд. лв. е оборотът на сивия сектор

Оборотът на сивия сектор в България е около 25 млрд. лв. на година. Сумата не включва контрабандата и приходите от престъпни дейности. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусия от националната кампания “Бизнес на светло за по-добро бъдеще”, организирана от синдикалната организация и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Една от най-проблемните зони са обществените поръчки, през които в бизнеса годишно влизат 6-8 млрд. лв. публични пари, посочиха участниците. Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал 55% от бизнеса смята, че в повечето случаи конкурсите не са прозрачни и безпристрастни. Само през последните 2 месеца 3 общини пропищяха, че изпълнители са взели авансови плащания и са изчезнали, оплака се изп. директор на Сдружението на общините Гинка Чавдарова. За да се сложи ред, КНСБ предложи фирми, които не плащат редовно заплати или укриват осигуровки, да нямат достъп до търговете.

Сивата икономика изкривява конкуренцията и пазара, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и добави, че бизнес организацията ще работи за прокарването на промени за изсветляването на икономиката. Ако продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. Не можем с лека ръка да приемем, че всеки мандат трябва да струва 10-ина процента от БВП нов дълг, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес