Антракс в Добричко - жена почина, а мъж е в болница

Възрастна жена почина вчера сутрина, а 50-годишен мъж със симптоми на антракс, бе хоспитализиран в инфекциозна болница, след като е консумирал заразено месо, съобщава Нова телевизия. Новият случай на антракс бе регистриран в село Оброчище, област Добрич.

7 души са яли от това месо, като на всички е назначено антибиотично лечение, а състоянието на мъжа в болницата е задоволително.

На 17 септември в личното стопанство на семейство от селото е била заклана болна овца. Месото е транжирано и прибрано във фризер.

В сряда 73-годишната жена се почувствала зле. Откарана е първо в болницата в Балчик а след това в инфекциозна болница във Варна .Там е починала вчера сутринта. Порязване на ръката при обработка на месото от болното животно е вероятната причина за заразата. На 17 септември синът Илия Стамов заколил една от овцете в личното стопанство, която изглеждала болнава.

"Не съм чувал за други случаи на заразяване с антракс. В селото нямаме ветеринарен лекар", допълни кметът.

Днес животните са ваксинирани от ветеринарни специалисти и ще останат затворени под карантина 14 дни. Започнала е масово ваксинация и на всички животни в селото.
Паника в селото няма а и хората казват че нямат информация по случая.

"Към този момент няма информация заразеното с антракс месо да е напускало Оброчище. То е било предназначено за консумация в семейството". Това заяви кметът на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони