България не може да ремонтира руските си изтребители в Полша

Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация /РСК/ "МиГ" Сергей Коротков е уведомил България за невъзможността да ремонтира българските изтребители МиГ в Полша, предаде ТАСС.

В писмо, адресирано до председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание Михо Михов, се подчертава, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална технологична документация за ремонтиране на самолетните двигатели".

"Ако се извърши подобно ремонтиране на българските МиГ-ове, тогава РСК "МиГ" ще прекрати по-нататъшното изпълнение на договора за поддръжка и експлоатация на самолетите", се казва в писмото. "Освен това Полша няма право да използва запасни части на самолетите за нуждите на трети страни, ако това се случи, тогава тяхната доставка за страната ще бъде прекратена", се посочва още в документа, съобщава БГНЕС.

Руската корпорация уточнява, че стойността на ремонта на всеки един от 14-те двигателя, осъществен от руските специалисти, ще струва 1 милион 50 хиляди 650 евро, 

В края на август министърът на отбраната на България Николай Ненчев и вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк подписаха споразумение за обслужване на авиационна техника, в съответствие с което Варшава трябва да ремонтира през 2016 г. двигателите и друго оборудване на шест изтребителя МиГ-29, които са на въоръжение на българските ВВС.

В интервю за медиите Ненчев подчерта тогава, че цената на ремонта на изтребителите в Полша щяла да бъде с 30% по-ниска, отколкото предложената от руската компания. "Цената на ремонта ще бъде много по-ниска, отколкото предложената от Русия. Сделката е много изгодна", каза той, подчертавайки, че България "трябва да се стреми към партньорства с ЕС и НАТО и трябва да се опита постепенно да намали своята зависимост от трети страни, които не са членки на НАТО, включително и от Русия".

Писмото на РСК "МиГ" е пренасочено към министерството на отбраната на България, то също така ще бъде обсъдено на заседанието на Комисията по отбрана на 2 октомври 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят