Парализиран мъж проходи с мисълта си

За първи път в историята мъж с прекъснат гръбначен стълб проходи с помощта само на мисълта си. Новата революционна технология, изобретена от учени от университета на Калифорния, може би ще даде нов шанс на хиляди хора.

За 28-годишния Адам Фринц, усещането от първите стъпки след дълги 5 години в инвалидна количка е невероятно. Мъжът е с прекъснат гръбначен стълб и парализиран след катастрофа, съобщава Нова телевизия.

Първите стъпки на Адам са запечатани на видео. Той бавно прави крачка след крачка, борейки се да държи тялото си изправено. По-късно мъжът успява да извърви сам 3 метра и 66 сантиметра, разчитайки само на собствените си мускули, контролирани от мозъчните му вълни. По време на експеримента мъжът бил придържан с въжета за сигурност.

Технологията разчита на мозъка да командва процеса. Към главата на Адам били прикрепени електроди, които улавят сигналите на мозъка и ги препращат към компютър. Той ги декодира и ги изпраща към микрокомпютър на колана на човека и оттам към нервните окончания, които адвижват мускулите в бедрата и прасците. Преди да проходи, Адам е наблюдавал аватар на екран, който трябвало да движи само с мисълта си.

Заради обездвижването в продължение на 20 седмици той е правил физически упражнения, за да могат краката му да поемат тежестта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии