Миков в Европейския ден на езиците: Призовавам да не се изкушаваме от езика на омразата

България се нуждае от равновесие и много солидарност, от повече политика #ЗА ХОРАТА!

В Европейския ден на езиците председателят на НС на БСП Михаил Миков призова в свое изявление във Фейсбук да не се изкушаваме от езика на омразата. По думите му идеята на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици на Стария континент, което сближава хората, а познаването на чуждата култура е предпоставка за сближаване и между народите. „То води до повече солидарност между нациите. Точно тази солидарност понякога ми се струва, че не ни достига и в самите ни общества, и в международната общност”, пише още Миков. Според него езиците са средство за предаване на послания, мощен изразител на отношението на личности и общности по даден въпрос. „Винаги съм се надявал тези послания да не включват езика на омразата, а напротив да противодействат на него и на невербалните му прояви. Затова преди време, на входа на централата на БСП написахме на десетки езици думата „Солидарност“ върху пано, с което скрихме стъкло, счупено от някой „красив“ изразител на политическо мнение”, припомня лидерът на БСП.

Миков призовава политиците да не се изкушават от зачестилите случаи на етническо напрежение и със съответния политически език да се опитат да извлекат дивидент. „България се нуждае от равновесие във всяко едно отношение, от баланс на правата и интересите и много, много солидарност! България се нуждае от повече политика #ЗА ХОРАТА!”, завършва Михаил Миков.

Приятели,

Днес е Европейският ден на езиците – 26 септември. Идеята на празника, обявен от Съвета на Европа и подкрепен от ЕС, е да се насърчи изучаването на чужди езици на Стария континент.

Езиците са едно от истинските богатства на Европа и отразяват пъстрата й култура, дългата и често сложна история на европейските народи. Изучаването им сближава хората, а познаването на чуждата култура е предпоставка за сближаване и между народите. То води до повече солидарност между нациите. Точно тази солидарност понякога ми се струва, че не ни достига и в самите ни общества, и в международната общност.

Езиците са средство за предаване на послания, мощен изразител на отношението на личности и общности по даден въпрос. Винаги съм се надявал тези послания да не включват езика на омразата, а напротив да противодействат на него и на невербалните му прояви. Затова преди време, на входа на централата на БСП написахме на десетки езици думата „Солидарност“ върху пано, с което скрихме стъкло, счупено от някой „красив“ изразител на политическо мнение.

В предизборна България съществува опасност някоя партия, или отделен неин представител, да се възползва от зачестилите случаи на етническо напрежение и със съответния политически език да се опита да извлече дивидент. Призовавам колегите си да не се изкушават – първо, защото причините за такова напрежение не са етнически, а социално-икономически и второ – дивидентите от такова поведение са с малка и краткотрайна стойност, но могат имат дълготрайни негативни последствия за разбирателството и диалога между общностите в нашата държава. България се нуждае от равновесие във всяко едно отношение, от баланс на правата и интересите и много, много солидарност! България се нуждае от повече политика #ЗА ХОРАТА!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини