Отменена е грипната епидемия в Пернишка област

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси Индонезия

15 г. затвор за бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров

Верижна катастрофа затвори тунел Топли дол на „Хемус“, има пострадали Двама души за откарани в болница

10 000 лв. печалба от декар шафран

Монтана е пред грипна епидемия

Градският транспорт в София се движи нормално, трасетата са обработени срещу заледявания

Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

МРРБ дава 4,1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините

БЛС: Личните лекари нямат техническа готовност да се отчитат с касови бележки през НЗОК

Британец спря Григор Димитров на четвъртфинала в Мелбърн Българският тенисист загуби от Кайл Едмънд в четирисетов мач

Ресторант изгоря в София

МВФ: Петролът ще поскъпва заради намаляването на добивите, договорено от Русия и ОПЕК

Северна Корея ще проведе военен парад преди зимната Олимпиада в Пьончан

Миков в Европейския ден на езиците: Призовавам да не се изкушаваме от езика на омразата

България се нуждае от равновесие и много солидарност, от повече политика #ЗА ХОРАТА!

В Европейския ден на езиците председателят на НС на БСП Михаил Миков призова в свое изявление във Фейсбук да не се изкушаваме от езика на омразата. По думите му идеята на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици на Стария континент, което сближава хората, а познаването на чуждата култура е предпоставка за сближаване и между народите. „То води до повече солидарност между нациите. Точно тази солидарност понякога ми се струва, че не ни достига и в самите ни общества, и в международната общност”, пише още Миков. Според него езиците са средство за предаване на послания, мощен изразител на отношението на личности и общности по даден въпрос. „Винаги съм се надявал тези послания да не включват езика на омразата, а напротив да противодействат на него и на невербалните му прояви. Затова преди време, на входа на централата на БСП написахме на десетки езици думата „Солидарност“ върху пано, с което скрихме стъкло, счупено от някой „красив“ изразител на политическо мнение”, припомня лидерът на БСП.

Миков призовава политиците да не се изкушават от зачестилите случаи на етническо напрежение и със съответния политически език да се опитат да извлекат дивидент. „България се нуждае от равновесие във всяко едно отношение, от баланс на правата и интересите и много, много солидарност! България се нуждае от повече политика #ЗА ХОРАТА!”, завършва Михаил Миков.

Приятели,

Днес е Европейският ден на езиците – 26 септември. Идеята на празника, обявен от Съвета на Европа и подкрепен от ЕС, е да се насърчи изучаването на чужди езици на Стария континент.

Езиците са едно от истинските богатства на Европа и отразяват пъстрата й култура, дългата и често сложна история на европейските народи. Изучаването им сближава хората, а познаването на чуждата култура е предпоставка за сближаване и между народите. То води до повече солидарност между нациите. Точно тази солидарност понякога ми се струва, че не ни достига и в самите ни общества, и в международната общност.

Езиците са средство за предаване на послания, мощен изразител на отношението на личности и общности по даден въпрос. Винаги съм се надявал тези послания да не включват езика на омразата, а напротив да противодействат на него и на невербалните му прояви. Затова преди време, на входа на централата на БСП написахме на десетки езици думата „Солидарност“ върху пано, с което скрихме стъкло, счупено от някой „красив“ изразител на политическо мнение.

В предизборна България съществува опасност някоя партия, или отделен неин представител, да се възползва от зачестилите случаи на етническо напрежение и със съответния политически език да се опита да извлече дивидент. Призовавам колегите си да не се изкушават – първо, защото причините за такова напрежение не са етнически, а социално-икономически и второ – дивидентите от такова поведение са с малка и краткотрайна стойност, но могат имат дълготрайни негативни последствия за разбирателството и диалога между общностите в нашата държава. България се нуждае от равновесие във всяко едно отношение, от баланс на правата и интересите и много, много солидарност! България се нуждае от повече политика #ЗА ХОРАТА!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.