Стотици балони с логото на Детската Евровизия 2015 полетяха в небето над София (галерия)

Стотици балони с логото на Детската Евровизия 2015 полетяха в небето над София. Събитието пред храм-паметника „Св. Александър Невски” в столицата бе част от инициативата на БНТ „Откривай България”. В нея 13 български града се обединиха в общата идея да покажат богатата култура на страната ни. Днес едновременно в Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен художници и деца отправиха послание към цяла Европа да преоткрие красотата и историята на България. Те нарисуваха една от забележителностите на своето населено място и доказаха, че българското домакинство на 13-то издание на Детската Евровизия е уникален шанс за таланта, мечтите и надеждите на български деца.

Водещ на събитието в столицата бе Драго Драганов, който покани на сцената част от българските представители в Детската Евровизия – Иван Иванов, вокална група Бон-бон, победителя в зрителския вот от националната селекция – Радко Петров, детския радиохор на БНР. А Крисия за първи път представи пред публика химна на тазгодишния песенен конкурс – „Discover”.

Талантливата изпълнителка Габи, която ще представи България в Детската Евровизия 2015, се включи в кампанията „Откривай България” в Русе. А миналогодишният победител в престижния конкурс - Винченцо Кантиело – бе по същото време във Велико Търново.

С преки включвания от храм-паметника „Св. Александър Невски” и страната, предаването „Отблизо с Мира” направи и зрителите на БНТ част от празника. Специални гости на Мира Добрева бяха режисьорът Станислав Терзиев, работил за всички български издания на Детска Евровизия досега и режисьорът на шоуто тази година - Гордън Бонело.

Известният художник Иван Яхнаджиев, който е и консултант на кампанията, даде своя принос в създаването на творбата от град София. Картината представя храм-паметника „Александър Невски”. Децата на Белоградчик, заедно с Катерина Дюлгерова, пресъздадоха белоградчишките скали. От Благоевград Юлияна Сотирова представи в платното си очарованието на стария квартал „Вароша. 180-годишната гордост на Габрово – Априловската гимназия, е изобразена в картината на Елиза Ковачева-Цокова, а Казанлък включва в кампанията „Откривай България” Казанлъшката гробница и българската роза, нарисувани от Румен Петков. В Ловеч художникът Валентин Узунов пресъздаде в платното си Покрития мост, дело на майстор Кольо Фичето, а Соня Чурова включи в колекцията на кампанията великолепните старинни сгради на Русе. Шумен се присъедини към инициативата с мемориала „Създатели на българската държава”, пресъздаден от Деян Евтимов.

Старозагорският художник Тошо Стефанов и децата от града представиха античния комплекс Августа Траяна, а от Велико Търново изпращат за изложбата величествената гледка към Царевец, нарисувана от Павла Коларова. Варненският театър, изобразен от Емануела Цонева, вписва морската столица в кампанията „Откривай България”, а бургаският залив, през погледа на Цветанка Цветкова-Зротева, допълва посланието от бреговете на Черно море. Античният театър в платното на Деляна Димитрова представя Европейската столица на културата 2019 – Пловдив.

БНТ е организатор на 13-то издание на Детската Евровизия. Конкурсът ще се проведе на 21-ви ноември 2015 година в зала „Арена Армеец”. Публиката там ще може да види и 13-те платна от кампанията „Откривай България”, подредени в обща изложба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес