На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

Образуват нови десетки дела от над 400 обгазени от Дебелец за обезщетения

Над 400 жители на град Дебелец предявяват искове за обезщетение заради масово обгазяване през 2011 г. Тогава турска цистерна катастрофира край селището и разля химикал стирол, чиито изпарения отровиха района.

Стотиците потърпевши решили да водят дела след като 350 техни съграждани през август тази година осъдиха застрахователна компания и получиха обезщетения.

Първоначално потърпевшите заведоха колективен иск за 2 млн.лв.обезщетение, но той бе отхвърлен от съда във Велико Търново. После бяха подадани искове от по 6 души и образувани 59 дела.

Районният съд в старата столица поряза до един исковете.Потърпевшите, които след обгазяването получили дихателни проблеми, чести сенни хреми и алергии, обжалваха пред Окръжния съд. Втората съдебна инстанция реши делата в тяхна полза. Становищата на магистратите са окончателни и не подлежат на обжалване.

Така спечелилите съдебната битка получиха по 700 лв с лихвите. Исковете на хората от Дебелец бяха за по 500 лв на човек. Сумите се събират от съдия-изплънител от Националното бюро на българските автомобилни застрохователи, което представлява у нас чуждестранните шофьор с гражданска отговорност и зелена карта. Въпросното бюро пък ще си вземе парите от турския застраховател,при когото е била направена застраховката по време на инцидента.Освен това на всеки един се плащат и по 1292 лв разноски за двете съдебни инстанции.

„Основният мотив на Окръжният съд за признаване исковете по Закона за задълженията и договорите, са вреди причинени от катастрофата и разлив на опасен химикал.Отхвърлени бяха твърденията на бюрото, че инцидентът не бил покрит риск по застраховка „Гражданска отговорност“, а сертификатът „Зелена карта“ не ангажирал репарации в полза на обгазените хора“, обясни адвокатът на потърпевшите-Йордан Йорданов.

Той обясни пред „Труд“, че от понеделник започва окомплектоването на документите на ищците и до 2-3 месеца новите дела ще бъдат заведени. „Най-напред обаче ще поканим Националното бюро на българските автомобилни застрохователи доброволно да плати исканите суми и тогава няма да има съдебен процес“, каза адвокат Йорданов.
Междувременно пък шофьорът на турския камион Юмер Вар бе осъден след споразумение на 10 месеца условно и глоба от 5000 лв.Вар бе признат за виновен още, че е нарушил международен договор и е превозил токсично химическо вещество през границата ни от Турция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.