В базата на "Челси" - Моуриньо идва първи и си тръгва последен

Жозе Моуриньо признава, че сър Алекс Фъргюсън му е приятел и пример в много неща в професията.

И подобно на него португалецът има отношение към работата като начинаещ, който гори от желание да се докаже.

„Идва първи, около 8 ч сутринта - разкриват ни на базата в Кобам. - Преглежда новините, пие кафе със служителите и обсъжда всекидневни неща с хората от щаба.”

Техните неформални сбирки обикновено са на терасата и оттам се чуват шеги и смях. Настроението - ключово при режима на Моуриньо като мениджър в един клуб, е пренесено в момента изцяло в „Челси”.

Жозе се среща с хората от цялата Академия на клуба, като е препоръчал лично не един и двама. Например сред тях е Пауло Ферейра, „негов човек” от първите му успехи с „Порто”, последвал го по-късно в „Челси” като играч.

Моуриньо знае всичко, което се случва в базата. Уведомен е преди обяд за състоянието на всеки от над стоте играчи, които държи под око. 30 са в първия тим и резервите, 40-ина играят за тимовете до 21 и 19 години, има и още няколко момчета в по-ниската възраст, които също са с отделни „файлове” и мениджърът следи по-отблизо развитието им.

Тренировките са следобедни, а играчите идват около час преди началото. Разговори, релакс, кафе, разходки или масажи. Жозе си тръгва последен, когато няма нито един останал играч зад стените на базата.

В дни, когато има паузи за националните тимове, Моуриньо пак тренира с пълна група. Известява треньорите на младежките тимове колко и кои играчи му трябват, попълва с тях два отбора до 22-ма и така замества липсващите звезди. Ритъмът не се губи. Само в такива дни португалецът си позволява да идва по-късно на работа, и то съвсем рядко.

Специалния върши цялата си работа в Кобам. От понеделник до петък тук е неговият офис, а стадион „Стамфорд бридж” в Лондон е такъв само в събота, когато е мачът. Тук са и медийните му прояви, както например уговорените интервюта за „Труд”, българска и американска телевизия, както и за английските издания.

Моуриньо използва фитнеса и басейна обикновено в часовете преди тренировката. Щабът му е изготвил плана за целия ден, както и стратегията до петък, по неговите разпореждания.

Нито едно решение не се взема демократично, смеят се хората в „Челси”. В това отношение Жозе следва заветите на друг великан в играта - Брайън Клъф. Покойният вече легендарен мениджър на „Дарби” и „Нотингам” казваше: „Разбира се, че слушам мненията на хората около мен. Готов съм да споря с вас половин час, след което да направим така, както казвам аз.”

Добрите мениджъри трябва да вземат решения сами и без никакви колебания.

В случая с Ева Карнейро за мача срещу „Суонси”, особено популярен и публично интересен по времето, когато „Труд” гостува в базата на „Челси”, мнения много. Екипът на Жозе обаче поддържа само едно от тях, други гледни точки няма. „Не една, пет грешки”, отсича Руи Фария, неговият помощник, когато е запитан толкова ли е сериозна вината на симпатичната докторка, че Жозе е краен и категоричен срещу нея.

Така се работи в „Челси” - всички дърпат заедно с шефа. А той не оставя съмнение, че е такъв. Най-специалният треньор в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят