Среща на президентите на САЩ и Китай в Белия дом: Обама и Си договориха да спрат търговския шпионаж

Президентът на САЩ Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин се зарекоха да се борят срещу глобалното затопляне и да спрат взаимния търговски кибершпионаж, но размениха остри думи за човешките права и териториалните спорове, предаде АФП.

На съвместната пресконференция в Белия дом Обама настоя хакерските атаки да спрат, като предупреди, че в противен случай ще има санкции. Си подчерта, че “Китай силно се противопоставя и се бори срещу кражбата на търговски тайни и хакерските атаки”. Договорката е за спиране на икономическия шпионаж, но не и в областта на сигурността.

“Имахме откровена дискусия за човешките права” каза Обама, като нарече “проблемно” отношението към дисиденти, етнически и религиозни малцинства, дори спомена дразнител №1 за Пекин Далай лама.

Но междувременно бе съобщено, че тибетският духовен водач отлага планираната за октомври визита в САЩ, защото лекари му препоръчали няколко седмици почивка.

Си категорично отхвърли критиките за човешките права, като посочи, че Китай има свой график за реформи. По повод забележката, че пренебрегва международни правила за териториални спорове, той каза: “Островите в Южнокитайско море от древни времена са китайски”.

Двете страни подписаха “съвместна визия” за климатичните промени, като Пекин се ангажира ва въведе таван и търговия с въглеродни емисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят