Михо Михов: Ако проблемът с МиГ-29 не се реши до 6 месеца, авиацията ще бъде на карта

Ако проблемът с Полша продължи повече от половин година, изтребителната и ударната авиация са поставени на карта. Ние сме информирали министъра на отбраната, че полската страна няма лиценз за извършване на ремонтни дейности на българските самолети МиГ-29.

Това заяви пред БНР председателят на комисията по отбрана в парламента Михо Михов по повод писмото на руската самолетостроителна корпорация МиГ от вечра, че Полша не може да ремонтира българските изтребители МиГ-29.

В отговор министърът на отбраната Николай Ненчев коментира, че по силата на решение на Съвета на Европейския съюз от юли миналата година за мерки срещу Русия, България не може да продължи ремонтира техниката си в Русия. "От началото на своя мандат водя последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО и откъсване от зависимостта ни от трети страни", заяви Ненчев.

"Нещата не са обсъждани в Съвета по отбрана задълбочено с участието на всички членове. Като че ли един тесен кръг от хора взема решение в министерството на отбраната. Притеснява ме България да не направи голяма грешка при обвързването си с Полша", заяви генерал Михо Михов.

Той обяви, че по детайли от писмото ще говори след вторник, когато казусът бъде обсъден с колегите му. Според него подобно писмо е получено в министерството на отбраната по-рано и затова той ще разговаря с ресорния министър Николай Ненчев преди да оповести официалното си становище.

"Притеснен съм от това писмо. Намерението ми е да предложа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева провеждането на изнесено заседание на комисията по отбрана на летище "Граф Игнатиево", където е базиран този самолет. Там ще гостуват полски летци с техните МиГ-29. Трябва да подложим на парламентарен контрол министъра на отбраната и неговите сътрудници, за да имаме по-ясна позиция за в бъдеще към безопасността на летците и българските граждани", подчерта Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини