Филм за подвига на д-р Стефан Черкезов ще се състезава с над 100 творби от цял свят на международен филмов фест

Документалният филм „Богородична клада“, посветен на живота и саможертвата на д-р Стефан Черкезов, влиза в състезателната програма на 16 Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Проявата ще е от 28 септември до 3 октомври. Филмът бе заснет през лятото от екип на MU-Vi.tv, специализирана телевизия на Медицинския университет във Варна. Лентата е създадена от екип в състав: автор и сценарист: Силвия Николова, режисьор – Христо Стойчев, оператор – Евтим Христов. Част от снимките бяха направени в района на Стражица и в родното село на д-р Черкезов- Виноград, като в кадрите бяха включени интервюта със съученици, съседи и близки на д-р Черкезов.

Документалната лента "Богородична клада" бе излъчена в деня на годишнината от неговата гибел - 15 август в програмата на MU-Vi.tv на 15 август 2015. Черкезов, млад лекар от великотърновското село Виноград. На 15 август 1963 г. той пътува от с. Стрелец към Горна Оряховица. Автобусът катастрофира и избухва в пламъци. Д-р Черкезов е с леки травми, но без колебание влиза в огнения ад и започва да вади горящите хора от автобуса. Спасява десетки хора, жертвайки себе си. Почива от изгарянията си на следващия ден. Саможертвата на д-р Стефан Черкезов, дава повод през 2014 г Министерски съвет да обяви 15 август за Ден на спасението, в който се оказва признателност и почит към саможертвата на загиналите при спасяване на човешки живот.

На предстоящия фестивал ще се състезават 118 филми от цял свят, в т.ч. и Мексико, Бразилия, Перу, Турция, Русия, Португалия, Ливан, Израел и др. Организатори на фестивала, който се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова, са Българският червен кръст и Медицински университет - Варна. Филмите ще се състезават в категории – „Филми на Червения кръст и на Червения полумесец", „Документални филми в областта на медицината, екологията, човешките права" и „Игрални филми с обща хуманна насоченост". Във всяка една от трите категории ще бъдат връчени по три награди – на председателя на БЧК, на ректора на МУ и на кмета на града. Мотото на фестивала е „Чрез хуманизъм – към мир и приятелство". Заради актуалността на проблема с бежанската криза в Европа, на тази тема ще бъде обърнато специално внимание. Освен филми, посветени на тази тематика, в програмата ще бъде включена и кръгла маса по въпроса с миграцията на хора по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура