Златни пясъци с нова пречиствателна станция през 2018 г.

Община Варна може да обяви обществена поръчка за реконструкция на пречиствателна станция "Златни пясъци" и преди да се подпише договор за безвъзмездна финансова помощ по новата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Това заяви във Варна ръководителят на управляващия орган на програмата Яна Георгиева.

През 2011 г. общината спечели проекта за модернизация на пречиствателна станция "Златни пясъци" на стойност 48 млн. лв. и съоръжението трябваше да е реновирано до края на 2015 г. До средата на тази година обаче, не беше одобрен дори идейният проект, което накара министерството на околната среда и водите да помоли Европейската комисия да фазира целия проект, което означава, че той ще се изпълнява в програмния период 2014-2020 година.

Георгиева допълни, че новият договор между ОПОС и общината може да бъде подписан през първата половина на 2016 година, но уточни, че няма пречка местната власт да пусне процедурите и преди това. Когато проектът премине официално в новия програмен период общината ще може да си върне и 8 млн. лв., които ползва за дълбоководното заустване на отпадните води от старата пречиствателна станция.

Старият договор предвиждаше финансирането на отвеждащото съоръжение да бъде покрито от ОПОС, но след пускане на модернизираната станция. За целта Варна изтегли заем от ПУДООС, който в момента изплаща.

Общината предвижда да пусне модернизацията на инженеринг - изготвяне на технически проект и строителство с една обществена поръчка. Идейният проект предвижда докато трае реконструкцията старата станция да не спира да работи. Новата станция ще се състои от 6 модула - 2 малки и 4 големи. Предвижда се някои от тях да бъдат включвани етапно. Новият капацитет на пречиствателната станция ще е за около 70 хил. еквивалент жители - 5 пъти повече от преди.

Прогнозите на експертите са, че новото съоръжение може да заработи не по-рано от края на 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони