Експерти искат помощник-възпитатели в забавачките

Помощник-възпитатели да се назначават в забавачките, където са приети повече деца със специални потребности. Тази препоръка отправиха към МОН и общините 250 учители и специалисти от ресурсни центрове и неправителствени организации от цялата страна, които взеха участие в международна конференция за приобщаващото образование във Варна.

На форума бе представена добрата практика на "Карин дом". За 20 г. фондацията е подпомогнала включването на 253 хлапета със специални потребности в общообразователните градини. Колкото по-рано стане това, толкова по-голям е шансът социализацията на децата да приключи до влизането им в 1 клас, твърдят експерти от "Карин дом".

Те посочиха резултатите от последния си проект, по който са работили в 3 забавачки във Варна. 79% от настанените там 34 деца със специални потребности показали видим напредък в развитието си в новата среда. Учителите обаче не могат да се справят сами с адаптирането на тези свои възпитаници, при положение, че отговарят за още 25-28 деца. Затова са нужни помощник-възпитатели, както и социалните асистенти в забавачките, единодушни бяха експертите. Според тях е наложително още поне веднъж годишно учителите в забавачките да бъдат консултирани от рехабилитатори и кинезитерапевти как да работят с всяко от децата със специални потребности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини