Президентството се изнесе в Ню Йорк

Президентът Росен Плевнелиев и част от екипа му се изнесоха за шест дни в Ню Йорк за участие в 70-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Те са в Голямата ябълка от 25 септември и ще бъдат там до 1 октомври.

Плевнелиев е тръгнал със сериозен антураж - с него са началникът на кабинета му Екатерина Захариева, секретарят по външната му политика Тихомир Стойчев, секретарят по социалната политика и спорта Деяна Костадинова, прессекретарят Мария Иванова, началникът на протокола и др. Делегацията пътува с граждански полети. В Ню Йорк са също и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов. Те също са придружени от свои сътрудници.

Една от най-интересните забележителности, които българската делегация е срещнала в Ню Йорк, се оказа Камата. В социалните мрежи бяха пуснати снимки на звездата на българския футбол Христо Стоичков, който еднакво радушно се прегръща и с Росен Плевнелиев, и с Екатерина Захариева.

Президентът призова българите в чужбина да участват активно при произвеждането на националния референдум относно електронното гласуване на 25 октомври, с което да заявят съпричастността си към случващото се у нас. „Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите където и да са те по света“, добави Плевнелиев. И изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание, но смята, че наближаващият референдум ще покаже, че пряката демокрация е жива.

Попова в санаториума на Москва

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети утре санаториално-оздравителен комплекс „Камчия“, които е собственост на Парламента на Москва. В него почиват и се възстановяват ветерани от войните, деца и приближени до правителството хора.

Утре вечерта Попова ще даде старт на XVI фестивал на червенокръстките филми, а във вторник рано сутринта ще вземе участие в дискусионен форум на тема „Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците“.

В програмата на Попова за понеделник и вторник влизат още посещение в Каспичан, където вицето ще види как се правят фаянсови изделия в голяма фабрика, ще нагледа учебния процес в Медицинския университет във Варна и ще открие „Часове по демокрация и право“ в разградското училище ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини