Соколът Драко посрещна туристи в крепостта "Туида"

Бойни техники и различни видове оръжия бяха представени безплатно пред гостите на древната крепост "Туида" в Сливен, които я посетиха на 27 септември. Екипът разказа и покаха на туристите саби, мечове, лъкове, бойна брадва, боздуган и кистен /средновековно бойно оръжие с малка дръжка и синджир, на който виси топче от метал или кост - б.р./. А най-запалените почитатели на бойните изкуства бяха запознати с традиционните техники за стрелба с лък - разказаха от екипа на крепостта.

В Световния ден на туризма, който се чества в неделя, беседите на екскурзоводите и аниматорите бяха безплатни. В най-голяма атракция се превърна единственият жив "експонат" - соколът Драко, от вида "Мишелов на Харис". Соколарството е било развит, древен занаят и има сведения, че е бил практикуван и на територията на крепостта. Посетителите можеха да се запознаят с Драко съвсем отблизо: ръководителката на екипа на "Туида" Мая Иванова ги развеждаше из обектите заедно с птицата.

"Туида" се простира върху 42 дка площ. Смята се, че от нея е възникнал днешния Сливен. Късноантичната и средновековна крепост бе реставрирана и реновирана неотдавна с близо 5 млн.лева по един от големите европроекти на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони