Хаос на границата след акция на ДАНС (обзор)

Среднощна акция на ДАНС и МВР по сигнал за корумпирани гранични полицаи предизвика суматоха на ГКПП-Лесово вчера. Очакваните арести не се състояха, но пък 10-километрови опашки от тирове се извиха от двете страни на българската граница. Шофьори шумно негодуваха от хаоса, някои от тях бяха принудени да стоят близо 20 часа на едно място.

“Затвориха пункта към 6 ч следобед и пренасочиха движението към Капитан Андреево - разказа един от тях. - Резултатът беше хаос. Осъмнахме в капан. Първите камиони излязоха едва към 4 ч сутринта.”

“Чудехме се какво става, звъняхме на тел.112, че возим стока по график. Но от 112 нищо не знаеха, защо им плащат?”, добави нервно друг водач. Той чул по радиото, че ловят продажни ченгета, които прекарват мигранти.

МВР и ДАНС запазиха вчера мълчание. Окръжната прокуратура в Ямбол съобщи, че имало разследване на корупционни практики на гранични полицаи от Елхово в бежанския трафик. Имало доказателства и свидетели, но не достатъчно, за да се повдигнат обвинения. Събран бил “материал”, който тепърва щял да бъде разгледан, и при данни за престъпление щяло да има задържане с обвинение.

“Не знам тия данни къде ги дирят, те мигрантите се виждат - как тичат и се мятат под бризента на тировете”, разказа шофьор, минавал по тия места.

Акцията на ДАНС била планирана, казаха от прокуратурата. На този етап било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Полицаи допуснаха, че яловата хайка е във връзка с извършения преди 3 дни арест на колегата им Георги Иванов от Лесово. Той получи обвинение за трафик на емигранти. Хванат бе на 23 май 2015 г. в 18 ч да превежда през границата с Турция двама иракчани. Крил ги под плоскости за изолация в собственото си ауди. Предполага се, че е пропял при разпит, а от ДАНС безуспешно се опитали да заловят негови съучастници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право