Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Скъпа „Гражданска“ само след катастрофа Цена на полицата от 156 лв. за шофьори без нарушения

Заснеха водно торнадо в югозападна Италия (ВИДЕО)

Изтеглиха локомотива, който се вряза в паднала скала в Кресненското дефиле

Харчим 17% повече за екскурзии в чужбина Даваме по 1100 лв. за командировка зад граница

Искат затвор за частен съдия изпълнител

Депутат гледа пищни мадами, докато текат дебатите за нов вицепремиер в парламента

ДАНС, митниците и НАП със спецоперация в петролна складова база във Враца

Робърт де Ниро се развежда със съпругата си

Шефът на НСО разпореди проверка заради спрян от катаджия Мерцедес на службата (ВИДЕО)

Френската прокуратура разследва част от финансирането на кампанията на Макрон

Спря сайтът на Министерството на финансите

Косово налага 100% мита за внос на стоки от Сърбия

Бедняците вече просят пари за…тетрадки

„Извинете, бихте ли ми дали излишните си монети?“ – е новата „позивна“, с която бедняците вече просят в Сливен. Почти никой не изтъква причина за просията и не иска, за да си купи хляб, баничка, олио или какъвто и да е друг хранителен продукт, както се е случвало преди.

Несретница, която отскоро се появи на ларгото, обикновено търси състрадателни хора в района на банкоматите. Тя изчаква те да изтеглят пари от машините и се залепя за тях с любезната молба, ако обичат да й дадат „ненужните си монети“. Някои се шокират или разсмиват и подминават, други се отзовават.

Търговци в кв.“Сини камъни“ пък разказаха, че от известно време насам се е появил просяк, който се навъртал само край възрастни жени. Може би заради шума покрай схемите на ало-измамниците, той се представял на бабите по схода на тях схема. Уж бил внук на тяхна родственица и след дългите обяснения накрая завършвал с: „А сега дай 50 стотинки и да си ходя!“.

В много случаи обаче стотинките не били на почит, защото със стотинки почти нищо не може да се купи. Пенсионери в кв.“Ново село“ разказаха, че ги наобикаляла млада жена, която директно питала: „Имате ли 1 или 2 лева?“.

Шокиращо, но новата учебна година променила и детската просия, която се вихри край казаните за смет в големите жилищни квартали. „Родителите чакат наблизо, встрани. Децата мръсни, със скъсани дрешки, ровят я за пластмасови бутилки, я за някакво ядене. Досега обикновено искаха стотинки за храна. Вече са ги подучили друго: „Дай пари за…тетрадки!“. Кой може да откаже на дете? Лошото е, че ще му вземат изпросените пари и ни тетрадки ще види, ни нищо“ – заявиха в кв.“Сини камъни“.

Официални сигнали за просещи деца има по няколко на година – съобщиха социални служители. Статистика обаче липсва, тъй като мигрират с родителите си из различни краища на страната. А в много случаи родителите успявали да ги приберат, да се укрият. А след това отричали. За мнозина от възрастните, които се издържали с просия, това бил начин на живот, от който не желаели да се откажат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.