Примабалерината Веса Тонова в пенсия?

Повечето скандали в днешно време избухват в социалните мрежи. Такъв е и случаят с “пенсионирането” на примабалерината на Софийската опера Веса Тонова в разцвета на творческите й сили. Вестта за това отприщи лавина от клетви и обиди по ръководството на Националната опера, билети за бъдещи представления полетяха (виртуално) към кошчето за боклук.

За читателите, които не знаят коя е: Веса Тонова е една от най-бележитите български балерини. Тя е известна с изключително прецизната си техника, със своите артистичност, духовност и осезаемо сценично присъствие. Тонова е навъртяла годините, необходими й по новия закон за пенсионирането, но въпреки “преклонната” за балерина възраст е в отлична форма. Тя завърши сезона с два спектакъла на “Лебедово езеро” и един на “Жизел” - при пълни салони.

“Информирам всичките си познати, имащи досег с балетното изкуство, за решението си да прекратя посещенията си на представленията на Софийската опера и балет. Всички закупени билети за септември и октомври са вече в коша за боклук... Накратко - смятам за неправилно да се разпилее национално богатство и да бъде незачетено достойнството на творец”, пише във фейсбук Димитър Пашов, страстен поклонник на балетното изкуство.

“Веса Тонова е неповторима и недостижима прима! Това е човек, отдаден на това изкуство”, реагира колегата и сценичен партньор на Веса – премиер- солистът Емил Йорданов. И понеже пожарът на бунта засъска вече с първите си искри, някои взеха да призовават към протестни действия. “Действията може и трябва да бъдат предприети от публиката. Тя е и единственото мерило за изкуството!”, коментира тенденцията премиер-солистът Росен Канев.

Оказва се, че историята не е толкова ясна и както обикновено, има две противоположни страни. Според художествения ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева на примабалерината са предложени добри условия да продължи работата си в националната институция. “Тя още не е пенсионирана, но аз съм длъжна да спазя закона, особено след като толкова много се борихме за по-ранното пенсиониране на балерините, при това рамо до рамо с Веса.” Веса Тонова пък обясни пред “Труд”, че не е пенсионирана, а договорът й е бил прекратен.

Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера:

“Тя е натрупала стаж за пенсия още преди две години. И трима други колеги предстои да бъдат пенсионирани. Има си начини Веса да продължи да танцува на сцената на Софийската опера.” На въпрос на “Труд” дали ще бъде поканена в спектакли през предстоящия сезон, директорът на балета обясни: “Все още имаме програма само до декември, не знаем какви ще са спектаклите в афиша през 2016 г.”

Веса Тонова, примабалерина:

“Извършена е голяма несправедливост. Прекратиха ми трудовия договор по чл. 328, ал. 10 и не са ми предложили нов договор. Законът за по-ранното пенсиониране влиза в сила от 1 януари и аз не мога да се възползвам от него, освен ако не изчакам с пенсионирането. Това означава да остана 2-3 месеца без заплата. Толкова да нямат търпение да изчакат два месеца? От 2009 г. ме притискат да напусна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура