Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

5000 лева глоба за кметове, ако въздухът е мръсен

Глоба от 5000 лв. ще застрашава кметовете, които не изпълняват програмите срещу замърсяване на въздуха или не разработват такива. Това предвиждат промени в Закона за атмосферния въздух, които скоро ще бъдат внесени в парламента, съобщи шефът на дирекция „Опазване на въздуха“ в Министерството на околната среда и водите Иван Ангелов.

Изрично ще бъде посочено, че санкциите са за кмета, за да не се използва общинският бюджет за плащането им. Ще бъдат предвидени глоби и за длъжностните лица, които не изпълняват ангажиментите си по тези програми. Такива има и в момента, но не се спазват. Обикновено те включват мерки като миене на улиците, изграждане на зелени пояси и подмяна на остарелите превозни средства в градския транспорт.

В новите текстове на закона ще бъдат предвидени и други възможности, чрез които да се подобри качеството на въздуха. В момента наднормено замърсяване се отчита в 29 общини, а Брюксел стартира наказателна процедура срещу страната ни още през 2010 г.
Например предвижда се да се поставят очистващи филтри на комините на домакинствата, в които се ползват твърди горива за отопление. Тепърва обаче ще се анализира доколко е ефективно използването им. Наскоро в Дания се отказали от тях, защото енергийната консумация при работата на филтрите е висока, обясни Ангелов. Той не уточни и по какъв начин ще се осигури финансиране за подобна стъпка.

Местните власти ще имат право още да ограничават влизането на замърсяващи автомобили в някои райони на населените места и да вземат решения за генерална смяна на начина на отопление в тях. Данните на екоминистерството показват, че все още в много домакинства се използват твърди горива за отопление. Около 20% от населението се отоплява на въглища, а около 35 на сто използват дърва.

Дървата са по-щадящи за околната среда, стига да не са мокри, обясни Ангелов. Тогава те изхвърлят с над 40% повече пепел, отколкото когато са изсушени по естествен път. Затова се обмисля да се въведе изискване дървата да са сухи при продажба, за да се намали количеството на прахови частици, което се отделя във въздуха.

Ограничават евтините въглища

Екоминистерството обмисля въвеждането на ограничения за продажбата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. Все още не е решено кога би могло да влезе в сила непопулярната мярка. Очаква се да има силна съпротива от бизнеса и гражданите.

„Хората с ниски доходи трудно ще възприемат мотивите за опазване на околната среда“, коментира Иван Ангелов, шеф на дирекция „Опазване на въздуха“ в екоминистерството. Ще бъде предвиден и гратисен период, за да може да бъдат продадени наличните количества и компаниите в бранша да не търпят загуби.

Първите стъпки за ограничаване на използването на замърсяващи въглища може да бъдат направени чрез социалните помощи за отопление. Целта е да се използват по-щадящи горива за околната среда. Новите правила обаче няма да важат за този отоплителен сезон.

115 млн. лв. за общините от еврофондовете

115 млн. лв. са предвидени по новата оперативна програма „Околна среда“ за общините с високо запрашаване на въздуха, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Парите ще могат да се използват за проекти, чрез които ще се подобри качеството на въздуха в съответните населени места.

Отделно от това ведомството обмисля мерки, чрез които да се намалят вредните емисии от двигателите на автомобилите. Няма да бъде възприето предложението за въвеждане на такси за внос на стари автомобили. Ще се обмислят различни финансови облекчения и бонуси за хората, които купуват коли с по-ниски емисии, обясниха експерти от Министерството на околната среда и водите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.