Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Испански съдия отказа да преиздаде европейската заповед за арест на Пучдемон

Отменят грипната епидемия в Перник В София заболяемостта спада

Полицаи и военни вземат най-високи пенсии

Бившите военни и полицаи получават с 61% по-високи пенсии, отколкото останалите работещи. Това показва статистиката на НОИ за първото полугодие на 2015 г. Към 30 юни бившите униформени вземат средно по 542 лв. на месец, докато средната сума, която получават останалите хора с пенсия за стаж и възраст, е 335 лв. Основната причина за голямата разлика са по-високите заплати, върху които държавата е осигурявала военните и полицаите. Друг фактор е, че стажът им се приравнява към първа категория труд и при пенсиониране 3 години се зачитат за 5 години.

Статистиката сочи, че един пенсионер в България получава средно по 317,56 лв. на месец, което е с 4,2% повече спрямо първото полугодие на 2014 г. Сумата е осреднена от всички около 25 вида пенсии и добавките към тях, които се плащат у нас. Мъжете вземат по 380 лв., а жените – 271 лв., или с 40% по-малко. И тук причината за разликите са по-ниските доходи, върху които са се осигурявали дамите и по-краткият им стаж. Средната пенсия за инвалидност и общо заболяване е 232 лв.

Всеки четвърти от всички над 2,177 млн. пенсионери взема под 200 лв. на месец. Това означава, че близо 577 000 души преживяват с далече по-малко пари от необходимите за покриване на линията на бедност 286 лв. Над 83 000 възрастни получават между 700 и 840 лв., колкото беше таванът на пенсиите до 30 юни. От 1 юли таванът се вдигна до 910 лв.

Средната пенсия е най-висока в София – 383 лв., а най-ниска в Разград – 253 лв.
През първото шестмесечие на тази година са се пенсионирали 55 585 души. Около 57% от тях са получили пенсии за стаж и възраст, а 35% са спрели да работят поради болест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.