Британски самолет кацна принудително в Канада заради скандал на борда

20 жертви при автобусна катастрофа в Еквадор

Каналджии държали 21 мигранти заключени в склад край Солун за откуп

Половината британци очакват икономически трудности след Брекзит

Почти без валежи днес

Овца или овчар сте според зодията?

Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Полицаи и военни вземат най-високи пенсии

Бившите военни и полицаи получават с 61% по-високи пенсии, отколкото останалите работещи. Това показва статистиката на НОИ за първото полугодие на 2015 г. Към 30 юни бившите униформени вземат средно по 542 лв. на месец, докато средната сума, която получават останалите хора с пенсия за стаж и възраст, е 335 лв. Основната причина за голямата разлика са по-високите заплати, върху които държавата е осигурявала военните и полицаите. Друг фактор е, че стажът им се приравнява към първа категория труд и при пенсиониране 3 години се зачитат за 5 години.

Статистиката сочи, че един пенсионер в България получава средно по 317,56 лв. на месец, което е с 4,2% повече спрямо първото полугодие на 2014 г. Сумата е осреднена от всички около 25 вида пенсии и добавките към тях, които се плащат у нас. Мъжете вземат по 380 лв., а жените – 271 лв., или с 40% по-малко. И тук причината за разликите са по-ниските доходи, върху които са се осигурявали дамите и по-краткият им стаж. Средната пенсия за инвалидност и общо заболяване е 232 лв.

Всеки четвърти от всички над 2,177 млн. пенсионери взема под 200 лв. на месец. Това означава, че близо 577 000 души преживяват с далече по-малко пари от необходимите за покриване на линията на бедност 286 лв. Над 83 000 възрастни получават между 700 и 840 лв., колкото беше таванът на пенсиите до 30 юни. От 1 юли таванът се вдигна до 910 лв.

Средната пенсия е най-висока в София – 383 лв., а най-ниска в Разград – 253 лв.
През първото шестмесечие на тази година са се пенсионирали 55 585 души. Около 57% от тях са получили пенсии за стаж и възраст, а 35% са спрели да работят поради болест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.