Устойчиви на студ грипни вируси ще разболеят 300 000 българи тази зима

С три вируса ще ни атакува основно грипът през тази зима. Щамовете са ни добре познати от изминалите година. Според СЗО те са A/Калифорния (H1N1), който води до свински грип, A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет (Phuket). Освен това експертетите очакват да се среща и B/Брисбейн, пише "Стандарт".
Напрактика тези щамове ни разболяваха и през изминалия сезон, но сега ще са леко модифицирани. Промени са настъпили в основния причинител на грипа у нас и в Европа през миналата зима - А(H3N2). Тогава той беше известен като "Тексас", а сега е кръстен "Швейцария".

Според данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания за миналия сезон около 80% от пациентите са били повалени от вируси от група А и най-вече от "Тексас", а останалите 20% от щама Ямагата (Yamagatа) от група В. Сега тази разновидност ще се нарича "Пукет", защото е претърпял изменения, поясняват специалистите от СЗО. Не е ясно кога ще дойде грипната епидемия през този сезон и как ще протече.

Заради различните вируси, които доминират в годините, картината не е еднаква. Два пъти по-малък беше броят на заболелите през зимата на 2014 в сравнение с по-миналата година, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. В същото време обаче епидемията продължи по-дълго. През март имахме толкова болни, колкото и през средата на януари, добави той. Причината за това е, че щамът "Тексас" поваля по-малко хора, но те боледуват по-дълго. В същото време пандемичният грип, който доминираше през зимата на 2013 г. поваля повече хора, но за по-кратко време, обясни топ-специалистът.

Най-вероятно тази година грипът ще циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври, началото на ноември, както беше през изминалите два сезона. Тогава първо се появи грип от щам В, който постепенно беше изместен през 2013 от пандемичния, а през 2014 - от "Тексас", каза проф. Кантарджиев. Пикът на заразата пък най-вероятно ще е в края на януари, както стана миналата зима. Традиционно грипът поваля около 300 000 души за целия сезон. Около 10% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница, най-често с бактериална пневмония.

Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират от заразата. Според специалистите обаче реалната бройка е по-голяма. Затова, когато дойде болестта, е добре да не я подценяваме и да не я караме накрак, а да останем за 2-3 дни у дома. Ако усетим, че грипът се усложнява и получаваме дихателна недостатъчност, задължително трябва да се търси болнично лечение, категоричен е още проф. Кантарджиев. Обикновено най-рисковите групи са децата, защото нямат изграден имунитет, както и възрастните хора с хронични заболявания.

Нападат ни норовируси

Норовируси ще ни атакуват през зимата. Те предизвикват гастроентерити при хора от всички възрасти в световен мащаб. Причината, че се активират най-вече в края на годината е, че издържат на студ, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Норовирусите са силно заразни, по-малко от 10-20 частици могат да предизвикат инфекция. Инкубационният им период е 12-48 часа. След това човек може да започне да повръща, да почувства гадене или да получи диария, стомашни и коремни болки. По-рядко болният може да вдигне температура, да полуви главоболие и болки по тялото. Особено уязвими са децата, хората в напреднала възраст или с придружаващи заболявания и отслабена имунна защита, обясни проф. Кантарджиев.

Най-честото усложнение от инфекцията е тежката дехидратация заради повръщането и разстройството. Заразяването с норовируси обикновено става чрез замърсена храна или течности, допир до мръсни повърхности, при пряк контакт с болен или при споделяне на общи съдове, принадлежности и тоалетни помещения. Обикновено хората пипват норовирус от недобре измити марули, спанак, зеле, плодове или миди и стриди, които се почисват трудно.

Специално лекарство за инфекциите от норовирусите няма. Лекарите обикновено предписват медикаменти, които да облекчат различните симптоми - темперартура, разстройство и т.н.

Променят се по два начина

Грипните вируси се променят по два основни начина. При първия вид във вируса настъпват малки изменения в гените му (дрифтове). Те се получават с времето, когато вирусът се размножава. Така се възпроизвеждат вируси, които са много близки до първоизточника. Те имат еднакви антигенни свойства и имунната ни система обикновено ги разпознава, след като веднъж ги е срещнала. Понякога обаче с натрупването на такива малки промени може да се създаде антигенен вид, който организмът ни да възприеме за нов. Тогава се разболяваме отново. Другият вид промени при грипните вируси (шифтове) са по-големи и директно водят до появата на нови подвидове, към които хората нямат изграден имунитет. Тогава грипът поваля повече хора. Пример за такава промяна е "свинският грип", с който се сблъскахме за първи път през 2009 г. Обикновено тези промени са редки, докато първите се случват постоянно.

Антибиотиците не помагат

Не посягайте към антибиотика, ако ви повали грип. Тези лекарства не помагат в този случай. Когато ги пиете без нужда пък, си вредите, защото може да спрат да ви действат, когато имате наистина нужда от тях, съветват експертите.

Най-ефикасни при грипа са многото течности, витамин С и антивирусните препарати. Не забравяйте и за добре изпитаните бабини рецепти като пилешката супа с лимон, чесъна и чая с мед.

Засилваме имунитета с чушки, бадеми и вино

С червени чушки, бадеми и чаша вино можем да засилим имунитета си преди зимата. Ядките са богати на витамини, минерали и полезни мазнини. Освен това подобряват работата на белите кръвни телца. Много полезни през есента са бадемите, в чиято обвивка има вещества, които подсилват имунитета и предотвратяват разпространяването на вирусите в организма. Експертите съветват да се хапва шепа сурови ядки на ден. В червените чушки пък има много витамин С.

Чаша вино пък действа чудесно върху целия организъм, тъй като неутрализира действието на свободните радикали. В по-студените вечери любителите на напитката на боговете могат да заложат и на греяното вино, за да се предпазят от вирусите.
Не пропускайте през есента и подправките като канела, анасон, босилек и мента, които са богати на антиоксиданти и също подсилват имунната система.

През октомври може да се направи и имунопрофилактика с продукти, които се пият по схема.

Ваксините спират едва 23% от заразата

Едва 23% е била ефективността на ваксините против грип през миналата зима. Това отчитат от Световната здравна организация (СЗО). Причината за ниския процент на защита е, че често вирусите, които циркулират, са различни от очакваните. През миналата зима изненадата беше "Тексас". В сезоните, когато щамовете съвпадат с предварително анонсираните, защитата на ваксините може да стигне 50%, добавят от СЗО. Не е ясно дали специалистите тази година са оцелили щамовете. Ако решите да си слагате ваксина обаче, трябва да знаете, че тя не е подходяща за бебета, алергични хора към желатин, антибиотици или други съставки на имунизациите. Затова преди да предприемете подобна стъпка, се консултирайте с лекар.

Проветрявайте често

Ако настинете или пипнете грип, проветрявайте често стаите, в които стоите. Така вирусите ще излязат навън, няма да циркулират в дома ви и да заразят близките ви. Настинките се различават от грипа. С първите може да се справите за няколко дни с витамин С, капки за нос и спрей за гърло. Ако обаче ви втресе бързо и почувствате мускулни болки, бягайте при лекар, защото сте пипнали грип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве