Килърът на Пабло Ескобар: Наркобароните се страхуват най-много от "издирва се" и екстрадиция

Джон Хайро Веласкез Васкез, който е отговорен лично за 300 убийства и за организирането на още 3 000, е бил главният килър на наркобарона Пабло Ескобар.

Васкез обяснява пред Univision кои са двете неща, от които наркобарони като Пабло Ескобар и лидерът на картела Синалоа Хоакин „Ел Чапо“ Гузман се страхуват най-много - плакатите "издирва се" и екстрадицията.

Васкез, известен и с прякора си Попай, който е един от тримата все още живи високопоставени членове на картела Меделин, твърди че "кралят на кокаина" веднъж му казал, "Попай, мъртви сме," след като вижда снимката си на плакат с надпис "издирва се".

"Плакатът "издирва се" е много опасен за нас като престъпници, защото влизаш в магазина да си купиш нещо за пиене и там е твоята снимка. Някой я вижда по телевизията и знае, че за главата ти има награда от 10 млн. долара," казва Попай.

Според килъра наркобарони като Ескобар и Гузман се страхуват също толкова и от екстрадиция в САЩ. Te на практика са контролирали затворите, в които са излежавали присъдите си. Ескобар е проектирал луксозния затвор, в който е излежавал присъда през 1992 г., лично е избрал кой да бъде затворен с него и е наемал гардовете, които са работели в затвора.

Нещо повече, колумбийските власти не са имали право да се приближават на по-малко от 4,5 км от затвора му.

Докато е излежавал присъда в затвора Puente Grande в периода 1993 – 2001 г. Гузман пък е имал право да бъде със семейството си в дълги периоди от време, организирал партита за приятели и имал възможност да се забавлява с жени, вкарвани отвън, според мексиканския журналист Анабел Ернандез.

По тази причина екстрадицията заплашва влиятелните наркобарони като Ескобар и Гузман, защото тя ще прекъсне връзката им с картела, със семейството и с корумпираните власти, които са готови да приемат подкупи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят