Ирина Бокова: Екстремисти не могат да заглушат историческата памет

През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата. В същото време, с тези действия те генерират доходи за своите групи.

"Терористите използват културата на предна линия в своите атаки - ние трябва да я поставим в сърцето на изграждането на мира. Безнаказаността за извършителите на такива атаки не е опция". Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,

На 27 септември в седалището на ООН в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО заедно с министрите на външните работи на Йордания и Италия, президента на Интерпол и изпълнителния директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откри нова международна инициатива, която цели укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности. Коалицията "Да защитим културното наследство - императив за човечеството" бе лансирана с участието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външните въпроси, министрите на външните работи и културата на Йордания, Италия, Гърция, Мали, Ирак, Кипър, Сърбия и други. Целта на тази програма е да работи за прилагането на приети резолюции и решения на Съвета за сигурност, общото събрание на ООН и други международни органи.

"Културното наследство е отражение на човешката история. И защитата му е обща отговорност на международната общност", заяви министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони. Според министъра на външните работи на Йордания, религиозното и културно наследство на Близкия изток, люлката на човешката цивилизация, принадлежи на всички.

Тази инициатива идва след вчерашната новина за предаване на обвинения в престъпление срещу културното наследство в Мали Ахмад Ал фаги Бахд на Международния наказателен съд. Той е обвинен за извършване на военно престъпление на целенасочено дирижиране на атаки срещу 10 исторически монумента в древния град Тимбукту.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят