Проф. Владимир Чуков: Русия може да използва борбата срещу „Ислямска държава” като разменна монета

Не е изключено борбата с „Ислямска държава” да бъде използвана като разменна монета от Русия за разрешаване на други конфликти, например украинската криза. Това коментира пред „Фокус” арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му, разширеното присъствие на Русия на територията на Сирия може да се приема като опит за натиск върху западните партньори, за да се олекотят или да се премахнат санкциите в друга регионална криза, каквато е украинската, и заради която Русия изпадна в изолация.

Проф. Чуков каза още, че борбата с терористите може да доведе до геополитически размествания в Близкия Изток. Арабистът прогнозира, че тези, които победят терористите, ще си поделят влиянието в зоните, сега контролирани от „Ислямска държава”. „Виждаме, че паралелно с Русия имаме активизирането и на още една сила, още един фактор, който има геополитически интереси в тази част на света. Става въпрос за Франция, която е бившият метропол на Сирия. Буквално от преди дни тя започна въздушни удари срещу „Ислямска държава” в Сирия”, каза още Чуков.

Според него, ще продължим да наблюдаваме активизация на външни и на регионални фактори, които искат да си поделят влияние в тези огромни територии. „В момента терористите са силни, защото срещу тях няма достатъчно ефективна сила, но това не може да продължава вечно“, категоричен е експертът.

Владимир Чуков допълни, че под претекста за противодействие срещу „Ислямска държава” прозират различни геополитически амбиции, които до голяма степен усложняват борбата с терористите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия