Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Плевнелиев: Ще положим всички усилия за пълното постигане на равенство между половете

Президентът се обяви за постигане на пълна равнопоставеност между половете и за борба срещу всички форми на насилие срещу жените

Процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: Ангажимент за действие.

Държавният глава посочи, че от нас зависи да затвърждаваме доверието към ООН като универсална организация и да се изправим заедно пред многото предизвикателства на утрешния ден, като включим жените в процеса на взимане на решения.

В изказването си президентът подчерта, че постоянните усилия на страната ни в подкрепа на правата на жените и момичетата са довели до увеличаване на участието на българките в политическия и социалния живот и заемането на лидерски позиции в престижни направления. Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници.

„Българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота“, посочи Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона.

„България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години“, посочи президентът. Държавният глава заяви, че страната ни се ангажира да приеме нов, специализиран Закон за равнопоставеността, чийто проект вече е готов.

Законът ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете.

„Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и да отново потвърждаваме ангажимента си надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, заяви Росен Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.