Тропическа буря отне живота на 11 души в Мексико

Президентът Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

Стартира онлайн записване за безплатно обучение по информационни технологии

Кирил Ананиев: Проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата Очакваме първите 280 линейки до края на годината

Д-р Михаил Христов: Двама от чакащите за белодробна трансплантация са в тежко състояние

Над 500 спиращи дъха кадри от старопрестолния град се съревновават за награди Фотоконкурсът е на Ротари клуб във Велико Търново

Земетресение разтърси Южна Япония Няма опасност от цунами

Министър Аврамова: Проектът за модернизация на спешната помощ ще обхване цялата страна

Циклонът „Орестис“ удари Гърция

Милениум поколението движи пазара на луксозни имоти Искат смарт технологии в дома

Столичната полиция издирва този мъж за кражба на „Ролекс“ от магазин на бул. „Витоша“

Борисов се среща с президента на Египет

Когато комшийката те нападне с похотливи желания, това изневяра ли е?

Радиомълчанието Опитват ли се някои да ловят риба в мътна вода?

Най-дългият морски мост в света бе открит в Китай

Плевнелиев: Ще положим всички усилия за пълното постигане на равенство между половете

Президентът се обяви за постигане на пълна равнопоставеност между половете и за борба срещу всички форми на насилие срещу жените

Процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: Ангажимент за действие.

Държавният глава посочи, че от нас зависи да затвърждаваме доверието към ООН като универсална организация и да се изправим заедно пред многото предизвикателства на утрешния ден, като включим жените в процеса на взимане на решения.

В изказването си президентът подчерта, че постоянните усилия на страната ни в подкрепа на правата на жените и момичетата са довели до увеличаване на участието на българките в политическия и социалния живот и заемането на лидерски позиции в престижни направления. Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници.

„Българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота“, посочи Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона.

„България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години“, посочи президентът. Държавният глава заяви, че страната ни се ангажира да приеме нов, специализиран Закон за равнопоставеността, чийто проект вече е готов.

Законът ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете.

„Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и да отново потвърждаваме ангажимента си надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, заяви Росен Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.