Лиляна Павлова: Има сериозно раздвижване на пазара за жилища и бизнес сгради

Нашето желание е все повече инвестиции в инфраструктура да минават на принципа на публично-частното партньорство, да не се фокусираме само в еврофондовете. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на Пети дискусионен форум на тема "Строителството през 2016 г.", съобщи "Фокус".

"Над 80 % от средствата в строителството идват от европейски програми и държавни поръчки. Трябва да си пожелаем този процент да спада, защото само това е доказателството за добра икономическа активност", заяви Павлова.

По думите й, през последната година има сериозно раздвижване на пазара, свързан със строителство на жилища и бизнес сгради, което е обнадеждаващо. Тя посочи, че 920 млн. лева ще бъдат отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество и според нея не трябва да се подценява немалкия ресурс, който има там. "Извън финансирането на реформата за ВиК сектора МРРБ има сериозни инвестиции предвидени в този сектор", уточни Павлова.

"Програмата за енергийна ефективност също е важен елемент от програмите на министерството и правителството. Започнахме с 1млрд. лева и се надявам да можем мащабно да увеличим тези средства", заяви Павлова. Тя добави, че почти 50 % са по-малко средствата в новия програмен период по ОП "Транспорт". "В момента стартирахме реализацията на "Региони в растеж", обявени са поканите за представяне на проекти на общините - 39 средно големи града. Те са тези, които ще избират проектите", каза още Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес