Отец Никанор: Трябва да помогнем на бежанците, но не и да си дадем родината

Позицията на Светия Синод на Българската православна църква да не се приемат още имигранти в България е правилна, защото сме застрашени. Но то си е събитие, че Синодът изобщо има някаква позиция. Държавата си я загубихме, но е важно да не останем и без родината си. Това заяви пред БиТиВи йеромонах Никанор от Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян“.

„Има 2 милиона сирийци в Турция, а повечето от тях са мъже. Да се борят с терористите в страната си. Като не искат, съжалявам! Да отидат в друга страна!“, заяви йеромонах Никанор.

„Нашият народ е в голяма демографска криза. Всъщност тя е криза на оцеляването. Не че църквата ни не е милосърдна. Напротив, първа наша грижа е да помогнем. Всеки ден като свещеник се моля по два пъти за тези скърбящи хора, за пленниците в Сирия, но ако приемем едно голямо миграционно „тяло“, не знаем дали когато излезем от тази същностна и демографска криза, дали ще имаме нашата България.

Светците отци казват когато помагаме на някой, който се дави, да му подадем пръчка, за да не може да ни завлече в реката. Ако се наложи, трябва да пуснем пръчката, за да не се самоубием в желанието си да спасим другия“, заяви свещеникът.

„Трябва да помагаме на хората, но не и толкова глупаво, че да си дадем родината. Това е нашата земя, на която трябва да се раждат българи. След 50 години Европа ще се дехристианизира, ако приеме всичките имигранти, които искат да дойдат тук“, каза още йеромонах Никанор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини