Василева: Само във ВиК сектора нуждите на държавата възлизат на близо 12 млрд. лева

Само във ВиК сектора нуждите на държавата възлизат на близо 12 млрд. лева. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Пети дискусионен форум "Строителството през 2016 г.", съобщи "Фокус". "Екологосъобразното управление на отпадъците продължава да бъде приоритет. Работим заедно с колегите от предприятието по дейностите за опазването на околната среда, за да осигурим финансиране на някои от новоподготвените проекти, които са били забавени - депото в Златица например", посочи Василева. Друг приоритет е подобряването качеството на атмосферния въздух. "Има фокус на инвестициите, които могат да се направят от общините. Богатото биоразнообразие на България продължава да бъде наш приоритет. Новите елементи, които влизат в програмата са инвестициите за превенции от риска за наводнения и свлачища. Целта е инвестициите да се правят по най-ефективния начин и да се насочват към най-приоритетните проекти", уточни Василева.

Тя допълни, че това, което е постигнато в хода на преговорите с ЕК е била възможността да се реализират т.нар. "ранни проекти". "Общият обем на средствата, които ще са налични по проекти, изпълнявани на този принцип е 700 млн. лева. Те ще могат да бъдат инвестирани още през следващата година до края на 2017 година, когато очакваме да са готови и регионалните проучвания. Включват се големите проекти за общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен", посочи Василева.

По думите й, друга категория е възможността да се довършат рисковите проекти, чието реализиране е забавено през стария програмен период. "С ЕК договорихме възможността те да са продължени с финансов ресурс от новата оперативна програма. Предстои да се одобрят критериите и да се даде възможност на общините да кандидатстват, за да довършат проектите си. Дава се възможност на строителния бранш да приключи. Целта ни е да се осигури възможност чрез наличния ресурс от 233 млн. лева по новата оперативна програма да се приключат успешно проектите и да се елиминират рисковете в хода на проектите", каза още Ивелина Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес