България и Турция разработват специални механизми за контрол на границата

ЕС и Турция са част от решението на бежанската криза, коментираха президентът Росен Плевнелиев и турският премиер Ахмет Давутоглу по време на двустранна среща, която се проведе в рамките на 70-aта сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Турция играе важна роля в търсенето на решение на кризата, тъй като на нейна територия има близо 2 милиона души бежанци. Турският премиер увери президента Росен Плевнелиев, че сътрудничеството с българските власти по този въпрос ще бъде задълбочено. „Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускане на нелегални имигранти на територията на страната ни. Благодарни сме на нашите турски колеги, които показват в последните месеци, че заедно сме по-ефективни“, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев посочи, че двете държави съвместно разработват специални механизми за контрол и охрана на българо-турската граница. Пример за това е постигнатото споразумение за създаването на център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция.

Според българския държавен глава дългосрочно и устойчиво решение на проблема с бежанците може да бъде намерено само с разрешаване на кризата в Сирия. „Когато се правят компромиси с човешките права и свободи, се компрометира всичко. През следващите дни международната общност ще преговаря, ще се търсят решения. Много голяма е степента на готовност и желанието на световния политически елит да се намери решение на този конфликт. Няма да стане от днес за утре“, посочи Плевнелиев.

Турският премиер информира президента, че изграждането на скоростен влак от турската страна до българската граница напредва много бързо. Президентът Росен Плевнелиев от своя страна посочи, че България активно работи за модернизацията на железопътната си инфраструктура, като жп участъкът от Пловдив до Свиленград е завършен. Скоро окончателно завършена ще бъде и Автомагистрала „Марица“.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха категорично позициите на двете държави, че газовата интерконекторна връзка между България и Турция е на дневен ред и е важен проект за диверсификацията на доставките на природен газ за страната ни от Каспийския регион. Двамата коментираха и увеличаването на двустранния стокообмен, който се е удвоил след официалното посещение на българския президент в Турция в края на 2012 година.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, в рамките на 70-ата сесия на ОС на ООН. Въпросът за избора на генерален секретар на ООН ще бъде сред обсъжданите теми.

Пред журналисти президентът заяви, че приветства приетата наскоро резолюция на ООН, според която след стартиране на процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН държавите ще могат да номинират своите кандидати. Очаква се този процес да започне в края на януари 2016 година. Според държавния глава, по този начин ще се осигури повече прозрачност и по-голям шанс за силните кандидати, като се намалят възможностите за задкулисни договорки между отделните държави.

„Ние ще спазим процедурата. Ще бъдем едни от първите със силна кандидатура. Сигурен съм, че следващият генерален секретар на ООН ще дойде от Източна Европа, крайно време е. И съм сигурен, че трябва да бъде жена. Досега имаме осем генерални секретари и всички са мъже“, посочи президентът Росен Плевнелиев пред представителите на български медии в Ню Йорк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят