Изправят на съд трима иманяри копали в античния град Нове

Трима иманяри застават на 21 октомври пред Окръжния съд във Велико Търново. Те ще отговарят пред Темида, след като срещу тях е внесен обвинителен акт от Окръжната прокуратура в старата столица.

През февруари 2014 г триото било спипано да шета в местността "Стъклен", попадаща в охраняемата зона на архитектурен паметник "Римски военен лагер и късноантичен град Нове" край Свищов. На място в момента на извършване на изкопни дейности с металотърсач и лопати са арестувани 26-годишният Л. С. от плевенското село Искър, 21-годишният Д. М. от град Тръстеник, известен на полицията и 24-годишният И. И. от Плевен. При извършен личен обиск в Л. С. са намерени четири монети, шест метални елементи и фрагменти, които датират от римската епоха. Металотърсачът и лопатите са иззети.

"Въпросната "охраняема зона" в свищовската местност пък е границата до римския град, който бе възстановен за туристи по проект за около 5 млн.лв.Районът на древноримския град надхвърля 250 дка и там няма жива охрана и камери", обясниха археолози.Според историците заловените от полицията елементи и фрагменти са части от ключове или фибули /б.а.фиби/.

"Приходящите иманяри вероятно са били подведени от свищовската търсаческа мафия, за да влязат в полицейския капан, защото териториите у нас отдавна са разпределени и никой не може да рови където си поиска", коментират проучватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини