Мощи на баташките мъченици вградиха в балкански храм

Нова православна черква изградиха жителите на монтанското село Говежда. За здраве и успех на миряните в района свещениците вградиха в черквата мощи на баташките новомъченици. В Говежда - село под връх Копрен в Северозападния Балкан, живеят около 450 души. В селото има дървопреработваща фабрика, а в околностите му минава екопътека, която привлича гости и туристи.

От над половин век обаче в селото няма православен храм. През 1962 г. комунистическата власт разрушила старата черква, за да издигне на нейно място читалище. Десетилетия наред балканджиите кроили планове да вдигнат нов Божи дом, а преди 5 години започнали градежа. Строителството обаче вървяло бавно поради липса на средства. Но с помощта на дарители от областта и цялата страна тази година храмът бил завършен.

Новата черква, която носи името на разрушената преди 53 години "Св. Възнесение Господне", бе осветена от Белоградчишкия епископ Поликарп и свещеници от Северозапада. За здраве, спасение и духовно преуспяване на жителите на района в светия престол бяха вградени мощи на баташките мъченици. Край новия храм със средства от ЕС е оформен и красив парк.

Снимки - файл Hram_Govegda1,2 - Епископ Поликарп освети храма в Говежда и по традиция раздаде на всички дарители и гости икона, книга за духовно ограмотяване, нафора и парче плат от ризата, с която извърши службата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони