По 65 лева плаща държавата за лекарствата на един затворник за година

Около 65 лева на година струват лекарствата на един затворник, които държавата плаща. Това става ясно от обществена поръчка за доставка на медикаменти, медицински изделия, стоматологични продукти и дезинфектанти. Първоначалният срок за представянето на оферти е бил края на месец септември, но от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са го удължили с две седмици, съобщи БГНЕС.

Общата стойност на поръчката е за 1,34 млн.лв., с ДДС и е за срок от 24 месеца. Най-голямата сума отива за доставка на лекарства, малко над 1 млн. лв. За медицински консумативи, включително спринцовки и игли, държавата дава близо 100 000 лв. или по 50 000 лв. на година. За стоматологични продукти на затворниците се плащат по над 20 000 лв. на година. За дезинфектанти сумата е малко над 15 000 лв. за две години.

В българските затвори има близо 10 000 души. Въпреки закупуването на медицински консумативи, голяма част от лишените от свобода стават вирусоносители по време на престоя си в местата за изтърпяване на наказанията. Причината - голяма част от затворниците стават наркозависими, докато изтърпяват присъдите и същевременно успяват да се сдобият с хероин. Властите не предоставят игли и спринцовки, което налага многократната употреба на такива при инжектирането на наркотика. Това от своя страна води и до високи нива на разпространението на хепатит и СПИН сред лишените от свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини