МОСВ активира оперативното звено заради значителните валежи

Заради значителните валежи в някои области Министерство на околната среда и водите активира оперативното звено, считано от 14:00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Националният институт по метеорология и хидрология НИМХ към БАН обяви за 29 септември червен код за дъжд и вятър в Бургаска област.

Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м, а в крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.

Южно от Бургас вълнението на морето може да достигне 5 бала. Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови за извънредни мерки, предупреждават от БАН.

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен в областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър.

Във Варна се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка.

Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието 15-30 л/кв. м.

Ще духа силен северен вятър.

НИМХ – БАН обявява и жълт код за вятър в Кърджалийска област. Ще духа силен и временно бурен северен вятър с пулсации до 25 м/сек. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини