Борисов прие поканата за среща с Радев Президентът очаква визия за справянето с корупцията и срива на инвестициите, премиерът - дискусия за управленската програма и евродоклада

86-годишен дал отпор на рецидивист, опитал да го ограби в дома му 56-годишният нападател не успял да измъкне портмоне с 680 лв.

Тойота блъсна дете на зебра, то се спаси като по чудо

Разследват палеж на кола в Разград Има версия, че колата е подпалена за отмъщение

Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

БСП иска преизчисляване на пенсиите

Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Задържаните за убийството на мъж във влак край Вакарел са брат и сестра Вероятната причина за инцидента е отправена забележка към извършителите

Парламентът прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Борисов: Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно

Цветанов се извини за думи на депутат от НФСБ

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Борисов в Гърция: ЖП връзката Солун-Русе ще допринесе за икономическия подем на региона

Йордан Цонев: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки

КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

Проф.Тодор Танев: В академията в Свищов вече има мъдри, а не подкупни хора

Спокойно и законосъобразно провеждане на предстоящите избори за нов ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов в края на октомври. За това настоя в понеделник министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който официално откри новата учебна година в учебното заведение. Това е първото посещение на Танев, след разразилия се в началото на юни скандал във ВУЗ-а между бившето ръководство на проф. Величко Адамов и назначеният със заповед на министъра за служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Просветният министър заяви, че политика в управлението на което и да е учебно заведение е немислимо да има Проф.Танев призова кандидат-ректорите да не са членове на партии. По думите му положението във висшето учебно заведение е спокойно, но ако скандалът продължи, ще пострада цялата академична общност в България.

„Ако занапред има междуособици, от това ще пострадат студентите, преподавателския състав, както и обществеността на този буден град“, заяви проф.Танев.

Той подчерта, че подобни проблеми ще понижат самочувствието на академичните общности в България. „В свищовската академия има мъдри хора, на което разчитам, а не подкупени от някои проекти в миналото хора, които чакат още някакви стотачки върху своите заплати и с това да бъдат купени не само душите им, а и техния академизъм. От такива българската наука и академията няма нужда! Да си ходят!Нека да се преобразят, ако все още ги има. Ще се провери кои са те, имената им ще станат публични на следващите избори. Всеки ще знае кои са тези, които искат да се върне миналото и те ще бъдат на позорния стълб. В това съм сигурен!“, коментира разпалено проф.Тодор Танев.

Той обяви, че ролята на Министерството на образованието в потушаването на напрежението в академията е била решаваща. „След като е влязло дело в съда, нека то да бъде докарано докрай, защото никой не стои над българския съд. Нашата роля не беше да вземаме страна и да слагаме ректори, по който начин на нас се харесва. Нямаме човек, на който да симпатизираме. Съдът каза, че съм прав като съм издал заповедта за служебно ръководство. Съдът показа кой не е прав. Да бъдат спокойни! Нямам фаворит и не искам да имам фаворит. Ние стоим настрани, ние нямаме и право да бъдем вътре, но и не искаме да бъдем в кипежа на събитията“, заключи проф.Тодор Танев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.