Три турски ТИР-а се удариха на магистрала „Хемус“

Георги Гьоков: Действията на проф. Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано

Камелия Нейкова: Надявам се на изборите за евродепутати да гласуваме електронно

Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта Депутатът от БСП предлага 90 нови параграфа в Закона за физическото възпитание и спорта

Илън Мъск се изфука с тостер “Междузвездни войни”

Меркел и Ердоган ще се срещнат след формирането на новия германски кабинет

Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Проф.Тодор Танев: В академията в Свищов вече има мъдри, а не подкупни хора

Спокойно и законосъобразно провеждане на предстоящите избори за нов ректор на Стопанската академия “Д.А.Ценов” в Свищов в края на октомври. За това настоя в понеделник министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който официално откри новата учебна година в учебното заведение. Това е първото посещение на Танев, след разразилия се в началото на юни скандал във ВУЗ-а между бившето ръководство на проф. Величко Адамов и назначеният със заповед на министъра за служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Просветният министър заяви, че политика в управлението на което и да е учебно заведение е немислимо да има Проф.Танев призова кандидат-ректорите да не са членове на партии. По думите му положението във висшето учебно заведение е спокойно, но ако скандалът продължи, ще пострада цялата академична общност в България.

“Ако занапред има междуособици, от това ще пострадат студентите, преподавателския състав, както и обществеността на този буден град”, заяви проф.Танев.

Той подчерта, че подобни проблеми ще понижат самочувствието на академичните общности в България. “В свищовската академия има мъдри хора, на което разчитам, а не подкупени от някои проекти в миналото хора, които чакат още някакви стотачки върху своите заплати и с това да бъдат купени не само душите им, а и техния академизъм. От такива българската наука и академията няма нужда! Да си ходят!Нека да се преобразят, ако все още ги има. Ще се провери кои са те, имената им ще станат публични на следващите избори. Всеки ще знае кои са тези, които искат да се върне миналото и те ще бъдат на позорния стълб. В това съм сигурен!”, коментира разпалено проф.Тодор Танев.

Той обяви, че ролята на Министерството на образованието в потушаването на напрежението в академията е била решаваща. “След като е влязло дело в съда, нека то да бъде докарано докрай, защото никой не стои над българския съд. Нашата роля не беше да вземаме страна и да слагаме ректори, по който начин на нас се харесва. Нямаме човек, на който да симпатизираме. Съдът каза, че съм прав като съм издал заповедта за служебно ръководство. Съдът показа кой не е прав. Да бъдат спокойни! Нямам фаворит и не искам да имам фаворит. Ние стоим настрани, ние нямаме и право да бъдем вътре, но и не искаме да бъдем в кипежа на събитията”, заключи проф.Тодор Танев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.