Проф.Тодор Танев: В академията в Свищов вече има мъдри, а не подкупни хора

Спокойно и законосъобразно провеждане на предстоящите избори за нов ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов в края на октомври. За това настоя в понеделник министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който официално откри новата учебна година в учебното заведение. Това е първото посещение на Танев, след разразилия се в началото на юни скандал във ВУЗ-а между бившето ръководство на проф. Величко Адамов и назначеният със заповед на министъра за служебен ректор проф. Иван Върбанов.

Просветният министър заяви, че политика в управлението на което и да е учебно заведение е немислимо да има Проф.Танев призова кандидат-ректорите да не са членове на партии. По думите му положението във висшето учебно заведение е спокойно, но ако скандалът продължи, ще пострада цялата академична общност в България.

"Ако занапред има междуособици, от това ще пострадат студентите, преподавателския състав, както и обществеността на този буден град", заяви проф.Танев.

Той подчерта, че подобни проблеми ще понижат самочувствието на академичните общности в България. "В свищовската академия има мъдри хора, на което разчитам, а не подкупени от някои проекти в миналото хора, които чакат още някакви стотачки върху своите заплати и с това да бъдат купени не само душите им, а и техния академизъм. От такива българската наука и академията няма нужда! Да си ходят!Нека да се преобразят, ако все още ги има. Ще се провери кои са те, имената им ще станат публични на следващите избори. Всеки ще знае кои са тези, които искат да се върне миналото и те ще бъдат на позорния стълб. В това съм сигурен!", коментира разпалено проф.Тодор Танев.

Той обяви, че ролята на Министерството на образованието в потушаването на напрежението в академията е била решаваща. "След като е влязло дело в съда, нека то да бъде докарано докрай, защото никой не стои над българския съд. Нашата роля не беше да вземаме страна и да слагаме ректори, по който начин на нас се харесва. Нямаме човек, на който да симпатизираме. Съдът каза, че съм прав като съм издал заповедта за служебно ръководство. Съдът показа кой не е прав. Да бъдат спокойни! Нямам фаворит и не искам да имам фаворит. Ние стоим настрани, ние нямаме и право да бъдем вътре, но и не искаме да бъдем в кипежа на събитията", заключи проф.Тодор Танев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони