Роберт Левандовски - Мистър Гол

Той е роден с джудото. Спи в леглото с каратето. Вкарва голове като Супермен. Той е Роберт Левандовски. Най-добрият голмайстор на Бундеслигата. Правоверен католик, който иска да бъде №1 в света.

Какво би излязло от съчетание между джудо, карате и волейбол? Но във футбола. Вероятно нов модел на Супермен. Факт е. Има го и това. Името му е Роберт Левандовски. Неговият покоен баща Кжищоф е шампион на Полша по джудо. Майка му Ивона е бивша национална на Полша по волейбол. Днес сестра му Милена играе в младежкия национален полски отбор по волейбол. А жена му? Ах, жена му. Ана е бронзов медалист от световното първенство по карате през 2009 година.
При всички тези спортни дадености най-нормалното е Роберт да бъде нещо специално. В последните години сме свикнали, когато става дума за голове, да споменаваме Лионел Меси и Кристиано Роналдо. През този сезон обаче Мистър Гол се нарича Левандовски.

„Байерн“ е единственият отбор в елитните европейски първенства, който не е загубил точка от началото на сезона. А Левандовски е неговият пророк. Когато вкара за 8 минути и 58 секунди пет гола на Волфсбург за 5:1, светът онемя. Статистиците се ровиха в пожълтелите архиви да намерят по-добро постижение. Не стана. Просто такова няма. 28-годишният Левандовски е във формата на живота си. За седем кръга наниза десет гола. Понякога го прави и като резерва - просто в „Байерн“ конкуренцията е толкова убийствена, че дори мястото на поляка не е гарантирано.
Статистиките на Левандовски са нечовешки. В първия си тим „Жнич“ той вкарва 36 гола в 59 мача. За „Лех“ забива 32 пъти в 58 двубоя. Един от най-добрите трансфери на „Борусия“ (Дортмунд) са вложените 4,5 милиона евро в Левандовски.

Благодарение на головете му отборът печели два пъти титлата и стига до финал в Шампионската лига. Сухата статистика говори - 131 мача и 74 гола. „Борусия“ преживя голям шок миналото лято. Роберт отказа да поднови договора си. Отиде в „Байерн“ без трансферна сума, за да може да подобри личните си условия. Но головият нюх не се променя. За 37 мача с „Байерн“ той има 27 гола. Унищожително!
Миналата събота Левандовски влезе в „Клуб 100“ . Нападателят отбеляза два пъти за 3:0 срещу „Майнц“ и вече е със 101 гола само в Бундеслигата. Общо в елита на германския футбол той е играл „само“ 168 мача. За толкова кратко време единствено германски легенди са били по-бързи в поразяването на врати. Левандовски остава зад Руди Фьолер, Хорст Хрубеш, Уве Зеелер, Лотар Емерих, Герд Мюлер и Дитер Мюлер. Но полякът е само на 27 години. С тези темпове никой не знае до къде ще стигнат рекордите му. Още във вторник „Байерн“ приема „Динамо“ (Загреб) в Шампионската лига. А в неделя? Неделя... Тогава сърцето на Левандовски със сигурност ще се разкъса. На „Алианц Арена“ гостува „Борусия“ (Дортмунд) - отборът, който направи от Роберт един супернападател....

Да откажеш на „Реал“ и „Юнайтед“

Роберт Левандовски не играе само за пари. Два пъти той отказа да заиграе в „Реал“ (Мадрид) и „Манчестър Юнайтед“, за да бъде в „Байерн“. Подобно признание се помни вечно от феновете. Левандовски е бил голмайстор и на полското първенство, и на Бундеслигата. „Искам да спечеля Шампионската лига с „Байерн“ повече от всичко“, казва Роберт, който вече има един загубен финал. Точно от „Байерн“, когато играеше в „Борусия“ (Дортмунд).
Титлите в кариерата на Лева са в Полша с „Лех“, в Германия (2 пъти) с „Борусия“ и с „Байерн“ (веднъж).

Прилича на Герд Мюлер

Поведението на Левандовски ми напомня Герд Мюлер. Само той можеше да се пласира толкова добре в наказателното поле на противника, че от всяка ситуация да вкара гол. Не ми остана въздух, докато гледах головете му срещу „Волфсбург“. Просто брилянтен!
Карл-Хайнц Румениге, бивш голмайстор на „Байерн“ и сега вицепрезидент на клуба

И като футболист не съм виждал такъв

Хванах главата си с ръце, защото не можех да повярвам. Начинът, по който играе Роберт Левандовски, е феноменален. Аз не мога да го обясня. Ако искате, опитайте вие. От футболните ми години не съм виждал толкова добър голмайстор. На него всичко му се получава.
Пеп Гуардиола, треньор на „Байерн“

Една завършена машина

Роберт Левандовски обичаше головете си. Възхищаваше им се заедно с нас. Той е една завършена машина за голове. Незаменими обаче няма. И без него „Борусия“ е много силен отбор. Идва мачът с „Байерн“. Всички можем да опазим, включително и Левандовски.
Матс Хумелс, капитан на „Борусия“ (Дортмунд)

Изумителен нападател

Когато гледам Роберт Левандовски, мога само да се възхитя. Неговите голове са от екстра класа. Всеки говори за Меси и Роналдо, но не трябва да забравя това име. Мнозина нападатели са радвали феновете с головете си. Като бивш атакуващ футболист само ще кажа - Левандовски е уникат.
Майкъл Оуен, носител на „Златната топка“ за 2001 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят