Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Нона Йотова излови Ангела Меркел да пазарува в супермаркет (СНИМКИ)

Красимир Каракачанов: Пускането на Джок Полфрийман е гавра

Ван Дайк – от мияч на чинии до номер едно в света Най-добрият защитник на планетата направи феноменален сезон, очаква Златната топка

Гърция засилва бреговата охрана заради засилен приток на мигранти

Манди Мур става съпруга на пилот

„Алфа рисърч“: За 63 % от българите бежанците са опасност, 11% искат затваряне на границата

Ако има партии и политици, които катализират страховете на българите, това може да засили радикализацията спрямо бежанците и обществените настроения срещу тях. Това предупреди социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова по време на конференция, посветена на мерките за справяне с бежанската криза, организирана от евродепутата Светослав Малинов. Тя представи и данни от национално-представително проучване на агенцията, направено в началото на септември по поръчка на предаването „Референдум“ (БНТ), като няколко пъти подчерта, че данните от него може и в момента да са същите, но може и да са се променили, защото непрекъснато се случват нови неща, които да влияят на общественото мнение*. В първите дни на месеца обаче 63 % от българите са смятали, че бежанците са опасност за България срещу 34%, които не виждат заплаха, съобщава „Дневник“.

Боряна Димитрова обясни, че общественото мнение е изключително чувствително към изказванията на политическите лидери и институционалните реакции и решения. Затова всеки, който говори по темата, носи съответната политическа отговорност. Тя каза, че проучването показва, че българите са за силни рестриктивни мерки, които институциите да прилагат. В същото време бежанците се възприемат като „маса“, а не като институционален проблем. Хората не познават отговорните институции и политики, които се водят. Рискът е, ако проблемите на бежанската вълна не бъдат решавани, да се засилят сериозно екстремистки и националистически реакции.

„Нерешаването на проблемите от отговорните институции и умерените партии води и до възход на радикалната реторика“, каза още Димитрова. Тя подчерта, че е важно политиците да познават обществените нагласи, а не да ги следват.

По време на събитието бяха сравнени резултатите от две социологически изследвания на агенцията – едното от 2012-2013 г и от началото на септември 2015 г – два момента, когато Европа е посрещнала имиграционни вълни.

В периода между двете проучвания процентът от българите, които смятат, че бежанската вълна представлява опасност за България, се е увеличил от 49% на 63%.

Общество демонстрира по-голяма и трайна подкрепа за рестриктивните мерки, които ограничават достъпа на бежанци до територията на страната, и подкрепя отделянето и задържането в лагери на потърсилите убежище в България. Най-популярните мерки са борбата с каналите за трафик на хора (89 % настояват за това), подобряването на работата на службите, работещи с бежанци за по-добро уреждане на статута им (82,9%) и усилването на оградата по границата с Турция (75,9%). Очаквано българите не искат да се дават пари от бюджета за бежанците и тази мярка е с най-ниска популярност (27,3%).

Над 75% обаче искат държавата да съдейства за по-толерантно отношение към бежанците, над 64% подкрепят България да приеме бягащи от войната спрямо възможностите си, а над 57% оценяват като важно да подобри условията за тях тук.

Българите с по-високо образование и доходи, живеещи в по-големи градове на възраст от 25 до 40 г са привърженици на намирането на общоевропейско решение включително и квотно разпределение, докато жителите на селата, както и най-младите и възрастните групи от населението подкрепят вземането на мерки индивидуално и по отделно от всяка държава членка и се противопоставят на механизма на задължителните квоти. Боряна Димитрова обаче обърна внимание, че хората от втората група статистически са повече и ще се увеличават и ако нещо в политиките не се промени, може да очакваме сепаративните настроения да се засилват.

В момента 44% са за общоевропейско решение, 39 % за всяка страна да решава сама, а 11% искат България да затвори границите си.

Съотношението на оптимистите и песимистите доколко Европа ще се справи с бежанския проблем засега е в полза на оптимистите – като 17% смятат, че ще се справи успешно, а 43,2% че ще успее, но бавно и трудно. Малко над 36% отговарят, че „няма да се справи, кризата ще доведе до упадък на Европа“.

Затвърждаващ се стереотип е мнението, че през територията на България основно преминават икономически имигранти по пътя си към „богатата“ Европа. Тези, които остават в страната, са в тежест за държавата и малцина показват готовност за оказване на подкрепа, сочат още резултатите от изследването от началото на септември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.