Службите - като сомнамбули сред бежанците

Организираната престъпност в България е основен играч в трафика на имигранти, в който там всички освен бабите участват. Съобщава го агенция Франс прес. А Държавният департамент на САЩ добавя: Корумпиранните държавни служители в България си затварят очите за жени и деца, които се товарят и отвеждат по канали навсякъде по света.

Вече свикнахме да научаваме от чужденците какво се случва в страната ни: от САЩ - колко танка има на наша земя и кой спира руските полети над нас, от Брюксел– че сме най-бедни в ЕС и гореща точка ли сме, или не...Но това за бизнеса с бежанците и сами си го виждаме - в София, на Женския пазар, по пътя към Калотина, в пограничните градове и села.

От едно ходене за 5 минути само фиксирах мястото, където влизат имигранти с чанти и поех по следите им, разказва репортер от БиТиВи. Той проникнал в схемата на трафикантите и хванал с камера пеши водачи, таксиджии и полицаи.
Пришълците бягат през баира, всички гледат, но никой не прави нищо, доверили му  очевидци.

Патрулиращи ченгета в екип взимат по 100-200 евро на вечер само за да си затварят очите, научи и „Труд“ като поговори с палестинци.

Разследващи от Нова тв показаха как бягащи от войната и от мизерията в Ирак, Палестина и Сирия плащат по 9000 евро по пътя си от Истанбул до Западна Европа, който минава оттук. Те пък тръгнали от хостелите, подир такситата с бегълците и стигнаха до босове в трафика, взеха даже от тях интервюта.

Да, разследващите журналисти.

Не разследващите полицаи и агенти на службите. Те вървят подир телевизиите. Влизат след тях в хостелите с бронежилетки, извеждат отвътре по десетина несретници, водят ги донякъде, колкото да ги снимат, и след 2-3 часа ги пускат. Завчера ДАНС и „Вътрешната сигурност“ на МВР атакуваха ГКПП Лесово посред нощ и побързаха да се похвалят – щели да ловят корумпирани граничари. Резултатът: 24-часов хаос на границата, 10-километрови опашки на ТИР-ове, арести – нула (0) и дело срещу неизвестен извършител. Една от показните акции, след които каналджиите отново и отново се убеждават, че спокойно могат да си вървят по канала.

Един бивш шеф на МВР навремето си казваше, че МВР било в будна кома преди той да му стане началник. В негов стил днес би могло да се каже, че службите са в сомнамбулизъм – сънно разстройство, при което се извършват дейности като в будно състояние, но ужким, с отворени очи, които не виждат. Диригентът Х.Ф.Розентал според жена му се изправял насън в леглото си, настройвал инструментите и дирижирал, но оркестърът, естествено, не свирел.

Чуйте Атанасов, шефа на вътрешната комисия: „Имам тежки съмнения за покровителстване на каналджии в службите“.

Оставете, че го казва на телевизора и то толкова укорно, ококорил очи, сякаш не е негова работа точно това – да контролира от Народното събрание структурите за сигурност така, че да не безобразничат. Обърнете внимание, че безобразията бяха предизвестени още преди година от полицейските синдикати: „Нетърпимо е на границата. Аварирала техника и свързочни средства, само 30% от камионите – в движение. Колегите сами си купуват фенерчета, та нощем да си светят. Обществени поръчки имало и дотук. Новоназначени били 176 служители, ама не идват. Командировките са стресови изтощителни. Пращат някой за 15 дни да е граничар, той си зарязва семейството и пряката работа и само дето тъне в кал – немотивиран, необучен, неекипиран, нещастен. Какво да чакаш от такъв граничар при корупционния и силов натиск край браздата?“

Каквото се очаква, се дочаква. Камион със 71 мъртви мигранти, изоставен от български трафиканти в Унгария. 55 афганистанци – в бордеите на Факултето и Орландовци. 50 нелегални полузадушени в пернишки ТИР. И тъй нататък.

Въоръжени с европейски паспорти, с ноу-хау от контрабанда на кокаин, цигари, чанти „Гучи“ и с контакти във властта, българските банди станаха основни организации на отчаяните, обобщава АФП.

Канал-3 същевременно алармира: в патрулки, на метри от централния булевард „Мария Луиза“ малтретират араби за пари - няма контрол върху полицията!

А кой да я контролира?

В парламента са заети с историческия компромис и инфарктния спор дали да сложат във ВСС 6 или 5 съдии и 5 или 6 прокурори.

Вицепремиерката Бъчварова отчита: „Имаме силен контрол на нашата граница съответен на натиска, който има. Който влезе – влязъл и е регистриран“.
И вицепремиерката Кунева дава всичко от себе си, изразявайки задоволство:„Нямам съмнение, че позицията на България показва зрелостта ни и дава възможност да кажем – ето защо можете да вярвате в България и ние да вярваме в Европа“.

Хвала на госпожите за спокойствието. 

Но е добре все пак, че нашият министър-председателят разчита не подчинените, а на началниците си. А те, както се знае, не са само в Брюксел и САЩ. Освен фрау Меркел, на Бойко и Господ му е началник. Дано да пази България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини