ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на КЗК за прекратяване на нелоялна конкуренция от страна на Юбер

Върховният административен съд потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В., съобщиха от КЗК.

КЗК установи, че при предоставяне на услугата за превоз на пътници UberX двете предприятия са извършили нарушения на общата забрана по чл. 29 от ЗЗК и им наложи имуществени санкции, всяка от които в размер на 50 000 лв. Също така КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. КЗК постанови незабавно изпълнение на своето решение.

Със свое определение ВАС отхвърля искането на Юбер за спиране на незабавното изпълнение на решението, тъй като спиране е допустимо само при доказване от оспорващия на значителна или трудно поправима вреда. Независимо че загубите и пропуснатите ползи за дружествата имат имуществено измерение, ВАС приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес, а именно – спазване добросъвестната търговска практика във връзка с въведените в страната изисквания за извършване на превоз на пътници, което е непосредствено свързвано и с осигуряване живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт. Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство.

Използваме случая, за да ви представим кратка статистика за съдебния контрол върху актовете на КЗК през 2014 г. По-голямата част – 78% от решенията на КЗК в областта на конкуренцията са окончателно потвърдени от ВАС, 14% са върнати за преразглеждане от КЗК, а само 8% от решенията ѝ са отменени. Подобни са показателите и при обществените поръчки – от 454 решение на КЗК съдът е оставил в сила 367 решения, а е отменил 87.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес