Брендо се появи в съда (Обзор)

Осем месеца след като гръмна новината, че соченият за Кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е изчезнал безследно, той дойде вчера в Софийския апелативен съд.

Скандалният въпрос “Избягал ли е Брендо от правосъдието?” роди промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които задължават подсъдимите и на втора инстанция да се явяват пред съда.

Софийският апелативен съд вчера повторно стартира делото за пране на пари от наркотрафик срещу Банев. Това се наложи, защото през май Върховният касационен съд (ВКС) върна процеса за ново разглеждане поради допуснати нарушения. Освен Брендо на подсъдимата скамейка са и бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев. Според прокуратурата те изпрали над 21 млн. лв. от наркотрафик от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., след като превеждали парите от сметки в чужбина към “Прайвът файнънс юниън” АД. Обвинението твърди, че Брендо и аверите му са прали пари от внос на наркотици в Италия и Испания. С импорта на дрогата се занимавали бандите на Атанас Генов и Ивайло Хеселбърт. По това дело Брендо беше осъден на първа инстанция на 7 г. и половина затвор, а роднините му получиха присъди от по 3 г. условно.

Вчера показания пред съда даде Виолета Цекова, която има наказание за пране на пари в Барселона и е бивша жена на Ивайло Хаселбърт. Според прокуратурата тя и мъжът й изпращали наркопари на Брендо, които той изпирал у нас, купувайки скъпи бижута и часовници“Нито един от подсъдимите не познавам. Не съм изпращала пари на никого и не желая повече да ме разпитвате по това дело. Идвам от Барселона, пътувах с 10 часа закъснение и моля да ми платите самолетните билети”, настоя пред апелативните съдии Цекова.

Преди седмица Касационният съд в Рим сензационно отмени наказанието от 20 години затвор за Брендо по делото “Кокаинови крале” и го върна на долната инстанция заради „противоречиви доказателства“. Така от десетте подсъдими по аферата единствено Банев не чу потвърждение на осъдителната присъда. Съдия-докладчик по делото беше Клаудио д'Иза, който в Италия е известен като един от петимата магистрати, осъдили бившия премиер Силвио Берлускони окончателно на 4 г. затвор за данъчни измами.

„Появата на Банев има общо с това, че делото му е насрочено днес. Защо смятате, че е изчезвал? Вие къде мислите, че трябва да се появява, за да демонстрира присъствието си в България?”, попита журналистите адвокатката на Брендо Ина Лулчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право