На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

8,5% спад на туристите по морето

Не се оправдават надеждите на туристическия бранш, че пикът на сезона през август ще компенсира отлива на чужди туристи от летните ни курорти в началото на лятото. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ). През август на почивка у нас са дошли 933 793 чужденци, които са едва с 0,4% повече спрямо същия месец на 2014 г. Увеличението е нищожно на фона на големия спад на чуждите туристи в началото на сезона, когато броят им намаля с около 20% на годишна база.

През юли чуждите туристи в България са били 904 458, а през юни – 566 149. Общо за трите летни месеца сме посрещнали 2 404 400 гости от чужбина. За сравнение през същото тримесечие на миналата година в България са дошли на почивка с над 200 000 души или с 8,5% повече.

Статистиката потвърждава значителното намаление на руските туристи, което е основната причина за лошия сезон. През август по родното Черноморие са отдъхвали 104 555 руснаци. Броят им е с 26,8% по-малък спрямо същия месец на миналата година. Общо за цялото лято спадът е 32%.

Отливът на руски туристи донякъде е компенсиран от повечето германци, поляци, англичани и израелци, които са избрали да прекарат лятната си отпуска у нас. Приеманите за по-платежоспособни туристи от Холандия и Великобритания обаче са били по-малко. Намалели са още чехите, румънците и украинците.

За сметка на това българинът все повече пътува на почивки и екскурзии извън страната. Статистиката показва, че най-посещаваните дестинации от родните туристи това лято са южните ни съседки. За юни и юли първа в предпочитанията на българите е Турция, но за август фаворит е Гърция с 81 456 български туристи. Въпреки кризата, туристите ни там са се увеличили с 10 000 спрямо същия месец на миналата година. За сравнение едва 6258 гърци са били на почивка у нас.
В Турция на почивка през август са отишли 37 308 нашенци. Спрямо същия месец на 2014 година те са с 13 000 души повече. Третата топ дестинация за българите е Македония. Сред страните от Западна Европа най-предпочитаното място за лятната почивка е Испания.

През август над 3000 българи са пътували до далечни екзотични дестинации. Броят им е с около 60% повече спрямо същия месец на миналата година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.