8,5% спад на туристите по морето

Не се оправдават надеждите на туристическия бранш, че пикът на сезона през август ще компенсира отлива на чужди туристи от летните ни курорти в началото на лятото. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ). През август на почивка у нас са дошли 933 793 чужденци, които са едва с 0,4% повече спрямо същия месец на 2014 г. Увеличението е нищожно на фона на големия спад на чуждите туристи в началото на сезона, когато броят им намаля с около 20% на годишна база.

През юли чуждите туристи в България са били 904 458, а през юни - 566 149. Общо за трите летни месеца сме посрещнали 2 404 400 гости от чужбина. За сравнение през същото тримесечие на миналата година в България са дошли на почивка с над 200 000 души или с 8,5% повече.

Статистиката потвърждава значителното намаление на руските туристи, което е основната причина за лошия сезон. През август по родното Черноморие са отдъхвали 104 555 руснаци. Броят им е с 26,8% по-малък спрямо същия месец на миналата година. Общо за цялото лято спадът е 32%.

Отливът на руски туристи донякъде е компенсиран от повечето германци, поляци, англичани и израелци, които са избрали да прекарат лятната си отпуска у нас. Приеманите за по-платежоспособни туристи от Холандия и Великобритания обаче са били по-малко. Намалели са още чехите, румънците и украинците.

За сметка на това българинът все повече пътува на почивки и екскурзии извън страната. Статистиката показва, че най-посещаваните дестинации от родните туристи това лято са южните ни съседки. За юни и юли първа в предпочитанията на българите е Турция, но за август фаворит е Гърция с 81 456 български туристи. Въпреки кризата, туристите ни там са се увеличили с 10 000 спрямо същия месец на миналата година. За сравнение едва 6258 гърци са били на почивка у нас.
В Турция на почивка през август са отишли 37 308 нашенци. Спрямо същия месец на 2014 година те са с 13 000 души повече. Третата топ дестинация за българите е Македония. Сред страните от Западна Европа най-предпочитаното място за лятната почивка е Испания.

През август над 3000 българи са пътували до далечни екзотични дестинации. Броят им е с около 60% повече спрямо същия месец на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини