„Юбер“ спира до второ нареждане (Обзор)

Компанията за споделен превоз „Юбер“ трябва да прекрати дейността си в България, засега временно, и да плати 100 000 лв. глоба, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това следва от решение на петчленен състав на Върховния административен съд. Магистратите потвърдиха незабавното изпълнение на решението на КЗК да бъде прекратена нелоялната конкуренция на „Юбер Б. В.“ и „Разиер опърейшънс Б. В.“. Това са двете дружества, чрез които действа в България платформата за споделен превоз на пътници.

Решението на съда е окончателно, т.е. шофьорите на „Юбер“ от вчера нямат право да превозват пътници срещу заплащане, докато не бъде решен по същество спорът между компанията и КЗК. Това дело се води отделно.
Полицията има право да отнема книжките на шофьори, заловени да превозват пътници срещу заплащане. Досегашните акции срещу „Юбер“ обаче не дадоха резултат, защото много трудно може да се докаже, че пътуващите в частни коли, каквито компанията използва, са платили за превоза. Вчера от Икономическа полиция лаконично заявиха само, че ще изпълнят това, което пише в съдебното решение.
Според ВАС фирмата няма проблем да работи в България, ако приведе дейността си в съответствие със законовите изисквания. Това означава да кандидатства за лиценз за таксиметров превоз на пътници в транспортното министерство, което би отнело поне 3 месеца. Освен това трябва да използва жълти автомобили и да вземе разрешения от общините, на чиято територия ще работи. Досега от „Юбер“ винаги са твърдели, че не са таксиметрова фирма, а електронна платформа за споделен превоз на пътници.
В решението си отпреди 2 месеца КЗК заяви, че двете фирми нарушават законодателството, тъй като по същество извършват таксиметрови превози без необходимия за това лиценз. Затова им бяха наложени две глоби по 50 000 лева и бе забранена дейността им в този й вид. Заради отказ да съдействат компаниите получиха и още по 50 000 лв. санкции, които с вчерашното решение на съда също трябва да платят незабавно. В мотивите си ВАС е посочил, че решението на КЗК засяга обществения интерес и безопасността на пътниците, което е натежало над имуществената вреда, която компанията понася с глобите.
До редакционното приключване на броя вчера от ПР агенцията, обслужваща „Юбер“ в България, твърдяха, че подготвят изявление във връзка с решението на съда, което така и не бе разпространено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес