Има опасност от наводнения в Бургаско

Най-висока степен на предупреждение - червен код, за обилни валежи и силен вятър е обявен за област Бургас, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта се очакват и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. В южно от Бургас се очаква вълнението на морето да достигне 5 бала. Вторият по сила – оранжев код е обявен за четири области, а именно – Ямболска, Сливенска, Шуменска и Варненска.

Там се очакват валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв.м. За други 9 области в страната е в сила оранжев код също за интензивни валежи и силен вятър. Това са областите Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра и Добрич. За област Кърджали е обявен само жълт код за силен вятър с пулсации до 25 м/сек.

От НИМХ предупреждават, че при обявен червен код за опасност големите населени области са застрашени от наводнения, съществува и риск за живота на хората. При тази степен на предупреждение са възможни евакуации и сериозни затруднения в транспорта, много вероятни са и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Опасности съществуват и при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето