Ето кои са първите 6 гръцки острова, лишени от данъчни привилегии

Популярните гръцки туристически дестинации Миконос, Санторини и Родос ще бъдат измежду първите острови без преференциалното си данъчно облагане. Това е една от стъпките, предвидени в новата спасителна програма на страната, съобщи гръцкото правителство в понеделник, предаде Евроактив.

"От 1 октомври данъчните ставки при продажбите в Родос, Санторини, Миконос, Наксос, Парос и Скиатос ще бъдат еднакви с тези в останалата част на страната", заяви финансовото министерство.

Гръцките острови, много от които без собствени летища и с трудна връзка по вода с континентална Гърция, до момента се радваха на 30% данъчни отстъпки, пише "Дневник".

Задлъжнялата Гърция обаче беше принудена да спре привилегиите на островите като част от реформите, поискани от международните кредитори в замяна на 86-милиардния европейски спасителен пакет.

Данъците върху голяма част от стоките и услугите в страната вече пораснаха от 13% до 23% през юли.

Следващите групи острови, които ще бъдат лишени от привилегиите си, ще бъдат обявени на 1 юни 2016 г и 1 януари 2017 г.

Решението може да бъде отменено, ако правителството успее да събере повече приходи благодарение на мерките си за справяне с укриването на данъци, заявяват още от министерството.

Според местната власт на островите решението не взема предвид географските пречки, които общностите на отдалечените срещат.

Дори Миконос, който се смята за един от най-богатите острови благодарение на заможните си посетители, има проблеми, когато последните яхти отплават след края на туристическия сезон, заявява кметът на острова Константинос Кукас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят