Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Германия и Франция искат допълнителни мерки срещу Русия

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Парализирани преместиха с мисълта си курсор върху компютърен екран

Двама парализирани, в чиито мозъци са вкарани електроди, успяха с мисълта си да контролират курсор върху компютърен екран. Това сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

Участниците в изследването са засегнати от амиотрофична латерална склероза, която неизбежно води до парализа, били снабдени с електроди, имплантирани в моторния кортекс – мозъчна зона, която контролира движенията. Благодарение на тези електроди, използвани за дешифриране на сигнали, изпратени от въпросната мозъчна зона, двамата участници успели, представяйки си дадено движение, да преместят курсор върху компютърен екран.

Американски учени заявиха, че този вид мозъчна протеза, която функционира с помощта на електронно устройство, би могла да подобри качеството на живота на парализирани хора, като им позволи да контролират от разстояние компютри и дори крайници.

Сходен експеримент е извършен през 2011 г. с друг парализиран човек. “Оттогава системата за тълкуване на мозъчни вълни обаче значително се подобри и позволява по-бърз и по-прецизен контрол върху курсора на компютърния екран”, поясни Джейми Хендерсън от Станфордския университет.

Новият експеримент може би изглежда по-малко впечатляващ в сравнение с този през 2011 г., когато Кейти Хътчинсън, която е с парализа на четирите крайника, успя да задвижи роботизирана ръка благодарение на електроди, имплантирани в мозъка й. “Клиничните експерименти БрейнГейт2, извършвани от няколко изследователски центъра в САЩ, проучват различни възможности за използване на мозъчни сигнали, за да може един ден парализирани да контролират уреди в обкръжаващата ги среда”, отбеляза Хендерсън.

Може да става въпрос за контролиране на изкуствена ръка, но също на курсор върху компютърен екран, преди един ден да се възстанови връзката между мозъка и парализирания крайник на човек с парализа на четирите крайника.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър медисин”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.