Маргарита Попова: Страданията на бежанците са резултат от грешки

Няма нищо по-човешко от това, когато другият е в беда, да помогнеш всеотдайно и със сърце. Остро възразявам срещу изказвания, които твърдят, че хората на Балканите не са състрадателни. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в изказването си на дискусионен форум на тема "Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците", предаде БГНЕС.

"Самите ние още нямаме самочувствие на граждани на света. Хората в Югоизточна Европа, след 50 години на тоталитарни режими, още не са достигнали стандарта на живот, който заслужават. А когато хората са бедни, няма как да са в състояние на изразят своето човеколюбие и да покажат готовността си да помогнат на другия", посочи вицепрезидентът, която беше гост на дискусията в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Във форума участваха ръководството на Българския червен кръст, на турския Червен полумесец и представители на местната власт и на академичната общност.

В сегашния момент тясното регионално сътрудничество е особено важно, подчерта вицепрезидентът. "Без силно регионално сътрудничество няма как да напреднем нито в икономиката, нито в социалната сфера, нито в усилията си да преодолеем кризата с бежанците", каза Попова. По тази тема вицепрезидентът призова политическите емоции да останат встрани, а проблемите в света, които са трупани с десетилетия, ясно и категорично трябва да бъдат посочвани.

Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки и "самозабравили се елити", смята Маргарита Попова. Вицепрезидентът призова още за спазване на правилата, неспазването на които, по нейните думи, води до разрушителни последствия и до сформирането на "ничии земи по света", от които хората бягат в бедност и от ресурсите на които други се обогатяват. Маргарита Попова подкрепи виртуалната петиция на Международното движение на Червения кръст под надслов "Да защитим хуманността".

По-късно вицепрезидентът посети Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна, където се запозна с учебния процес и със съвременни методи на обучение в МУ - зали за интерактивно обучение и 3D кабинет по анатомия. Маргарита Попова разговаря с ръководството на университета и с представители на Студентския съвет на висшето училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини