Руско училище откриха в Бургас

Частно руско училище отваря врати на 1 октомври в Бургас. То се нарича Образователен център "Русская школа" и в него ще учат деца от 1- ви до 6- ти клас, може и българчета. Таксата е 200 евро на месец. Училището разполага с 6 класни стаии и до момента са се записали около 50 деца.

"Над 300 000 руснаци са закупили имоти в тази приветлива, слънчева държава, с много плодове и прекрасни хора", каза пред журналисти по време на представянето на руското училище професор Сафонова, която ще преподава на учениците. - "Много руски деца учат в български училища и нямат никакви проблеми свързани с манталитет и култура и са напълно адаптирани. Група деца имат необходимост от такова учебно заведение. На първо място, това са деца на семейства дошли във връзка със здравословно състояние на децата си и ще останат не повече от година- две. След това, ще се върнат обратно в Русия и там ще продължат образованието си. Има и деца "граждани на света"- с големи постижения в спорта, които пътуват по различни държави и както казват техните родители- ние не знаем къде утре ще се окажем с тяхното спортно щастие. Затова те днес ще живеят тук, но не искат да се откъсват от руската образователна система", обясни професор Сафонова.

Тя обясни, че в края на учебната година, преподаватели от училището на Руското посолство в София ще идват и ще провеждат изпити и ще оформят всички документи, така че образованието ще се признава в Русия. Т. е. след всеки клас учениците ще минават атестация.

"За държавно училище на този етап финансиране няма обезпечено и за да не се бави проектът, се прави това частно училище, тъй като има доста желаещи деца. Частната иницатива има пълната поддръжка на посолствата, ние също ще помагаме с каквото можем", каза почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, който присъства на презентацията на частното руско училище в Бургас, на ул. "Милин камък".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование