СЕМ даде лиценз на турското радио в Кърджали, ВМРО ще обжалват

Съветът за електронни медии (СЕМ) даде лиценз на регионалната станция на БНР за Кърджали. Програмата е планирана на турски език. Четирима членове на съвета са гласували „за“ лиценза на Радио Кърджали, съобщи БНР.

Регионалната станция, която е девета за БНР ще започне излъчване от януари 2016 година. За догодина са предвидени три часа собствена програма, за 2017 г. – 6 часа, за 2018 г. – 12 часа, а през 2019 година програмата ще достигне 18 часа. През останалото време ще се върти програмата на Радио България и „Хоризонт“.

Междувременно пък ВМРО обяви, че ще обжалват решението на СЕМ в съда. В съобщение от пресцентъра на партията заявяват, че на заседанието днес са участвали едва четирима от членовете на регулатора, част от които са с изтекъл мандат.

От ВМРО казват, че предложението на БНР за лиценз е направено без обществено обсъждане, а на заседанието днес не са присъствали представители на държавното радио, които да мотивират искането. „Явно решението е било предрешено“, коментират от формацията.

Според партията решението обслужва ДПС и ако има нужда от разкриване на нови регионални станции на БНР, то това следва да стане в Северна България, където има само две станции и липсват центрове в областни градове като Русе и Велико Търново.

Ето какво написа по темата във Фейсбук профила си евродепутатът и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки:

„Току-що четири броя дьомнета от СЕМ гласуваха „за“ турско радио „Кърджали“, с което формално приеха това скандално и национално-предателско предложение.

Гласуваха и избягаха. Позорно. Унизително. Като жалки мишки. Като истински дьомнета. Ако някой не знае значението на тази дума, може лесно да я провери.

Предложение и решение, взети без всякакво съмнение, под натиска на ДПС. За да подарят предизборно на ДПС и кандидат-кмета им там, турско радио.

Което ще плащаме ние, българските данъкоплатци.

Поръчката е изпълнена. Отговорните лица са Радослав Янкулов и Георги Лозанов. Могат и ще бъдат поздравени с „аферим“ и „машала“. Ще се помолят да бъдат възнаградени с някое постче и/или местенце под софрата. Не на нея, под. Там им е мястото.

Ще получат нещо от огризките на агите. Някое овче кокалче. Заслужили са си го. Кириак стефчовци.

Бяха се нагласи да свършат тази мръсна поръчка още през август. Когато в София няма никой. Тогава ги заловихме. Днес, срам не срам, свършиха обещаното.

Въпреки протестите, въпреки железните и професионални аргументи, които представяхме на последните три заседания.

Държа да отбележа, че това не са всички членове на СЕМ. Има и хора с достойна, а и с професионална, макар и съвсем различна от моята позиция, които не участваха в това позорно гласуване и не се посрамиха.

Сега горните двама спокойно могат да си пускат по турското радио „Кой уши байрака“ на турски, в изпълнение на мустакатия анадолски славей. Могат и да му станат бек-вокалистки. Ханъм-вокалистки. Могат да се пробват и с „Мила Родино“, сигурно и тя е стара анадолска любовна мелодия.

Запомнете тези хора. Този СЕМ трябва да бъде разпуснат. А Янкулов уволнен. Не ги жалете, все ще си намерят работа. В радио Анкара, в предаването „С ибрик и чупка в кръста“.

Това решение отива в съда. Ще го обжалваме, разбира се.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини